Arnhem en omstreken

Hogeschool moet oud-student schadevergoeding betalen

Ter illustratie. Eerstejaars studenten aan de HAN
Ter illustratie. Eerstejaars studenten aan de HAN © Flip Franssen/Hollandse Hoogte
ARNHEM - De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) moet een oud-student 300 euro schadevergoeding betalen vanwege een datalek. Dat heeft de kantonrechter woensdag bepaald.
De onderwijsinstelling werd september vorig jaar gehackt. Daarbij werden allerlei persoonsgegevens buitgemaakt, zoals e-mailadressen, namen en telefoonnummers en ook meer persoonlijke informatie over studenten, waaronder medische gegevens.
De HAN informeerde haar (oud-)studenten hierover. Een van hen eiste 1000 euro als vergoeding voor immateriële schade. Volgens hem schond de hogeschool de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG).

Schade door lekken medische gegevens

De hogeschool ging hier niet in mee, waarop de oud-student naar de kantonrechter stapte. Die oordeelde inderdaad dat de HAN 'inbreuk maakte op de AVG'. Het lekken van de algemene persoonsgegevens van de oud-student leverde volgens de rechter echter geen schade op. Het lekken van de bijzondere persoonsgegevens (medische gegevens) wel. Daarbij speelt mee dat de oud-student zelf heel zorgvuldig met zijn medische gegevens omging. Hij deelde zijn gegevens alleen met de hogeschool, omdat die hem verzekerde dat zijn verhaal veilig was.
In die zin werd zijn vertrouwen geschaad. De onzekerheid die de hack meebracht, vreet aan hem en maakt dat hij nu nog minder snel gegevens met hulpverleners deelt. Om deze redenen moet de hogeschool de schadevergoeding van 300 euro betalen.