Arnhem en omstreken

'Bijtgevaarlijke' honden mogelijk verboden, fokkers vrezen ervoor

Een rottweiler
Een rottweiler © ANP
ARNHEM - Gelderse fokkers vrezen de nieuwe plannen van de VVD voor een verbod op het fokken en houden van bijtgevaarlijke honden. Daarbij zou bijvoorbeeld gekeken worden naar 'gevaarlijke kenmerken' van een hond, zoals brede kaken. Een slecht plan, vinden deze drie fokkers van cane corso's, rottweilers en bullmastiffs.
"Ik vrees dat mijn honden er ook onder zouden vallen", vertelt de Ommerense Sandra Vork. Zij fokt cane corso's, flinke honden van zo'n 64 centimeter hoog en met een gewicht van 45 kilogram. En met brede kaken, een 'gevaarlijke' kenmerk.
Het verbieden van bijtgevaarlijke honden is eerder geprobeerd. Van 1993 tot 2008 was er al een verbod op het fokken en houden van pitbullachtige honden, maar het aantal bijtincidenten werd er niet minder op. In 2017 stelde het ministerie van Economische Zaken een lijst op met hoog-risicohonden met als doel 21 rassen verbieden. Ook dit mislukte.
Het plan van de VVD en het ministerie van Landbouw is daarom een verbod op basis van 'gevaarlijke kenmerken' en niet op basis van van ras. Maar fokkers zien dit niet zitten: veel kenmerken zijn volgens hen rasgebonden. Daarnaast ligt de oorzaak van gevaarlijk gedrag volgens de fokkers vooral bij de mensen die ze fokken en houden.

Slechte opvoeding

Volgens Vork komen de bijtincidenten onder andere voor bij honden met een slechte opvoeding: "Geen enkele hond wordt agressief geboren. Het eerste anderhalf jaar moet je de hond blijven opvoeden, ook door de puberteit heen."
Sommigen soorten hebben wel meer aanleg voor een scherp karakter, legt bullmastiff-fokker Valliant Brok uit. "Een pitbull is bijvoorbeeld geschikt om te laten vechten. Maar als je hem niet zo opvoedt, zal die dat ook niet zomaar doen", aldus Brok.
Een gebrek aan kennis over het ras bij nieuwe baasjes verhoogt volgens de fokkers ook het risico op bijten. Zowel Brok als Vork hebben daarom eerst een uitgebreide kennismaking met potentiele baasjes voordat ze een pup meegeven. Een verplichte cursus voor nieuwe hondeneigenaren zien zij wel zitten, "maar dat is lastig te realiseren", meent Brok.
Toch lijkt het niet onmogelijk. Tonny fokt rottweilers in Loenen. Ook zijn favoriete soort staat op de lijst met hoog-risicohonden en ook hij verwacht dat zijn viervoeters 'gevaarlijke' kenmerken hebben. Bij hem moeten mensen een contract ondertekenen waarmee ze verplicht worden minimaal twee cursussen te volgen met hun pup. Contact houden met de kersverse eigenaren is ook belangrijk voor Tonny: "Als mensen een pup kopen, krijgen ze ons erbij."

Fokkers op cursus

Het plan van de VVD om ook de baasjes verantwoordelijk te stellen bij bijtincidenten klinkt dus zo gek nog niet, maar ook daar zitten volgens de fokkers haken en ogen aan. Want ook de fokkers spelen een rol, stellen zij zelf. Honden zijn te fokken op bepaalde kenmerken en karaktereigenschappen. "Als de vader- en moederhond beide wat scherper zijn, dan is de kans groot dat de puppy's dat ook worden", legt Tonny uit.
Zowel Tonny, Brok, als Vork leggen uit dat zij, net als de meeste fokkers, er daarom voor zorgen dat ze vader en moeder goed kennen door bijvoorbeeld gedragstesten met hen te doen. "Het probleem ligt vooral bij mensen die het leuk vinden dat hun hond puppy's krijgt. Zij kijken niet goed naar de lijn die ze doorzetten", zegt Vork.
Het is volgens Vork dan ook niet alleen aan baasjes om een cursus te volgen, maar fokkers moeten ook aan de slag: "Fokkers zouden eerst bepaalde licenties moeten halen", zegt Vork. Het VVD-initiatief kan al op steun rekenen van coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie. Of de fokkers hun zin gaan krijgen, is dus nog maar de vraag.