Rivierengebied

Sinterklaascomité ziet kwart vrijwilligers afhaken om schrappen Zwarte Piet

Roetveegpiet tijdens Gelderse intocht.
Roetveegpiet tijdens Gelderse intocht. © ANP/Rob Voss
CULEMBORG - Culemborgse kinderen kunnen opgelucht ademhalen, dit jaar is er wel een sinterklaasintocht. Vorig jaar werden vanwege een discussie over Zwarte Piet alle sinterklaasactiviteiten afgelast. Het organisatiecomité heeft besloten dit jaar alleen roetveegpieten bij het kinderfeest aanwezig te laten zijn. Daardoor zijn er nu wel te weinig vrijwilligers, want een kwart is afgehaakt.
“Het Sinterklaasfeest in Culemborg wordt helemaal anno 2023. Geen Zwarte Pieten, maar roetveegpieten zonder kroeshaar. We hebben geen zin meer in discussie. We hebben zoiets van we willen dit kinderfeest door laten gaan en dan moeten we meebuigen”, vertelt Ton Gommans van het Sinterklaascomité.

Afgelast uit veiligheidsoverwegingen

De organisatie van het sinterklaasfeest besloot begin november vorig jaar alle activiteiten te annuleren. In Culemborg zouden tijdens de intocht naast roetveegpieten ook zwarte pieten met Sinterklaas meekomen. Volgens Gommans zou de burgemeester in een gesprek hebben aangegeven dat dit een veiligheidsrisico meebrengt, waarvoor de gemeente te weinig politiemacht in huis heeft om dit het hoofd te bieden.
Gommans stelde destijds dat het comité al had besloten ‘mee te buigen’ met de landelijke trend waarbij zwarte pieten verdwijnen bij het sinterklaasfeest. Maar alleen roetveegpieten inzetten, was volgen hem op dat moment nog een te grote stap.
"Een transitie van Zwarte Piet naar roetveegpieten zónder kroeshaar is geen stap die je zo maar even kunt nemen in een team van ruim 40 enthousiaste mensen, die zich de afgelopen jaren als anonieme Zwarte Piet vol enthousiasme en belangeloos hebben ingezet”, schreef de organisatie destijds online. Uiteindelijk besloot het comité uit veiligheidsoverwegingen het kinderfeest te annuleren.

Vrijwilligers haken af

Een jaar later is het wat betreft het comité wel mogelijk een sinterklaasfeest met alleen roetveegpieten te organiseren. “We weten dat het dit jaar anders wordt en zijn daar met de vrijwilligers over in gesprek gegaan. We merken dat zo’n 25 tot 30 procent van de vrijwilligers nu wel afhaakt. We komen dus nog wat mensen tekort, maar ik verwacht dat het wel goedkomt.”
De afhakers zijn volgens Gommans van de oudere generatie. “Deze mensen spelen al jarenlang Zwarte Piet en de gedachte erachter heeft niks met racisme te maken. Zij kunnen zich als Zwarte Piet juist laten gaan, omdat ze onherkenbaar zijn. Nu moeten ze met de billen bloot, dat is voor hun een grote stap en maakt het minder leuk. De jongere garde heeft er minder moeite mee, die begrijpt het wel.”

‘Meegaan met de tijd’

Gommans benadrukt dat de organisatie volledig achter de beslissing staat het Culemborgse sinterklaasfeest aan te passen. “We weten dat het anders moet en doen dit ook niet met tegenzin. We willen meegaan met de tijd en kijken uit naar het sinterklaasfeest in Culemborg.”
Om discussie dit jaar helemaal te voorkomen, anticipeert het comité ook alvast op mogelijke kritiek op Sinterklaas. “Iemand heeft ons erop geattendeerd dat sommige mensen het een probleem vinden dat Sinterklaas aankomt met een stoomboot, omdat dit slecht is voor het milieu. Om gezeur hierover te voorkomen hebben we besloten ter compensatie aan aantal bomen te planten.”