Arnhem en omstreken

Aalscholver Alie wordt gemist als kiespijn bij de wildopvang

Alie wordt vrijgelaten in park Sonsbeek.
Alie wordt vrijgelaten in park Sonsbeek. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is deze woensdag een bijzondere dag voor alle dieren. Zo ook voor aalscholver Alie van de wildopvang Avolare uit Doorwerth. Hij werd op dierendag losgelaten in park Sonsbeek, samen met andere watervogels.
“Vogels krijgen bij ons geen naam. Elke aalscholver heet bij ons Alie”, vertelt Thijs Devlin van de wildopvang. “Hij had een vishaak ingeslikt. De haak zat vast in zijn lijf. Hij moest worden geopereerd en kwam bij ons voor zijn herstel.”
Het geval van (deze) Alie staat niet op zichzelf. “Ruim 85 procent van de vogels die bij ons wordt binnengebracht is in de problemen gekomen door menselijk toedoen. Als we zoveel schade veroorzaken aan de natuur, vind ik dat het onze morele verplichting is om daar iets voor terug te doen”, zegt Devlin.

Lompe vogels

“Met Alie gaat het inmiddels hartstikke goed. Hij staat te trappelen om het water in te gaan. We zetten de kist neer, we openen deze en hij mag er op eigen initiatief uit lopen", legt Devlin uit.
Het is voor ons ook fijn dat hij weg is, want hij vrat ons bijna arm aan de vis
“Aalscholvers zijn lompe vogels, qua gedrag ook. Met name de pootjes. In rust staan ze altijd met de ene op de andere poot. Een ontwerpfoutje denk ik, want hij tackelt zichzelf eigenlijk altijd.”
Bijtende aalscholver Alie uitgezet

Aalscholver met karakter

Op het moment dat de kist van de aalscholver opengaat, twijfelt Alie geen moment. “Het ging hartstikke goed, eigenlijk precies zoals we het willen zien. Hij zocht direct de veiligheid van het water op. Hij dook erin en begon zichzelf direct te poetsen. Hij heeft het naar zijn zin.”
De verzorgers vinden het niet erg dat Alie is vertrokken. “Het is een aalscholver met een karakter, kan ik wel zeggen. Het is voor ons ook heel fijn dat hij weg is, want hij vrat ons bijna arm aan de vis. Ook de pleisters gingen er hard door, want hij heeft een hele scherpe snavel. Hij was goed aanwezig in de opvang."
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.