Noord-Veluwe

Verlaten camping moet extra beveiligd na nieuwe branden

De chalets zijn tot de grond toe afgebrand
De chalets zijn tot de grond toe afgebrand © Omroep Gelderland
VAASSEN - Er moeten extra beveiligingsmaatregelen komen op de voormalige camping ’t Hertenhof in Vaassen. Daarover heeft de gemeente Epe dinsdag contact gehad met de eigenaar van het terrein. Op het vakantiepark, dat eerder dit jaar het strijdtoneel was van boze dorpsbewoners, gingen maandagavond vier chalets in vlammen op. Twee weken eerder was er ook al brand.
Hebben de branden te maken met heersende onvrede in het dorp over de mogelijke komst van tweehonderd Oekraïense vluchtelingen op het park? Die vraag houdt omwonenden, die maandag rond middernacht voor de tweede maal werden opgeschrikt door brand, volop bezig. Er zijn aanwijzingen van brandstichting. "Maar wie heeft er belang bij om de chalets in de fik te steken?", vraagt de buurt zich af.
Bouwhekken moeten het leegstaande vakantiepark afsluiten, maar een opening langs de Ankerweg biedt simpel toegang tot de vier tot de grond toe afgebrande chalets. Ramen van overgebleven chalets zijn ingeslagen. Een hoeveelheid gedumpte huisraad verraadt dat ongenode gasten het terrein makkelijk weten te betreden.
Buurtbewoners vrezen een volgende brand. De gemeente wil extra beveiligingsmaatregelen en sprak daarover met de eigenaar van het terrein.

In april 2022 sloot de gemeente Epe camping ‘t Hertenhof. De camping zou niet brandveilig zijn en de voorzieningen voor gas en elektriciteit gebrekkig. De gemeente kwam er niet uit met de beheerder van het park, waardoor de camping vorig jaar werd gesloten. Er kwam een nieuwe eigenaar. Die ondertekende een intentieovereenkomst met de gemeente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen voor maximaal vijf jaar. Volgens de plannen worden hiervoor vijftig nieuwe chalets gebouwd.

Een wijkagent sprak dinsdagochtend over een ‘plaats delict’. Gezien de afstand tussen de vier chalets lijkt er sprake van brandstichting. De forensische opsporingsdienst werd ingeschakeld. De vorige keer, op 20 september, stonden er 's nachts een chalet, een bijgebouw en een tent in brand. Ook toen werd uitgegaan van opzet. Maar zolang het politieonderzoek loopt, kan de exacte oorzaak van de branden nog niet worden gegeven.

Asielzoekers

Voor de gemeente zijn de branden daarom nog geen aanleiding om te tornen aan de plannen voor de opvang van tweehonderd Oekraïense vluchtelingen. Dat plan leidde afgelopen zomer tot verontwaardiging onder inwoners van Vaassen. Sommigen zijn bang dat op termijn asielzoekers op de camping worden gehuisvest.
Burgemeester Tom Horn van Epe probeerde de ontstane commotie te sussen tijdens een informatiebijeenkomst, begin juli. Dat lukte deels. Een aantal dorpsbewoners is nog steeds ongerust over de plannen. “Het zorgt voor een tweespalt in de buurt”, zegt een omwonende.
De gemeente laat weten begin november opnieuw informatie te verstrekken over de stand van zaken rondom de vluchtelingenopvang. De eigenaar van het terrein was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.