Rijk van Nijmegen

Heumen staakt oneerlijke concurrentie sporthallen, miljoenenclaim resteert

Sportcentrum Malden.
Sportcentrum Malden. © Google Streetview
MALDEN - De gemeente Heumen past de overeenkomst met sportcentrum Malden aan. Dat gebeurt na een tik op de vingers van de hoogste bestuursrechter in 2022. De gemeente berekent niet de volledige kosten van de sporthal door aan de exploitant van de sporthal. En dat is ten onrechte, vindt de bestuursrechter. Sportschoolhouders in de omgeving noemen de situatie al jaren 'oneerlijke concurrentie' ten gunste van sporthal Malden.
In sportcentrum Malden kun je behalve zwemmen namelijk ook sporten zoals fitness beoefenen. "Oneerlijk", zo vindt met name Rob Wijnhoven van het verderop gelegen Lierdal Sportcenter.

Oneerlijke concurrentie

Volgens Wijnhoven valt er niet te concurreren met de door de gemeente gebouwde sporthal, omdat mensen daar allerlei voordelen krijgen die hij niet kan bieden. Zo zijn er volgens hem gezinsvoordelen, waardoor een vader bijvoorbeeld goedkoop kan fitnessen als zijn dochter daar al zwemles heeft.
En dat is allemaal mogelijk omdat de gemeente Heumen niet de werkelijke kosten in rekening brengt die het sportcentrum maakt. In 2019 oordeelde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al dat Heumen hiermee zorgt voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere exploitanten van sportcomplexen.

Op de vingers getikt

De gemeente Heumen achtte het zwemmen van algemeen belang en vond dat daardoor de marktregels niet gelden voor sportcentrum Malden. Maar de gemeente overtrad daarmee gewoon de wet, oordeelde de hoogste bestuursrechter vorig jaar.
Het duurde een jaar voor Heumen zaken aanpaste. “De gemeente is direct na de uitspraak samen met Laco Malden in actie gekomen en heeft de ACM daarbij aangehaakt om dit goed en zorgvuldig te doen. Dat kost tijd”, aldus een woordvoerder van de gemeente Heumen.

Miljoenenclaim

Rob van Wijnhoven van Lierdal Sportcenter diende intussen al een miljoenenclaim in bij de gemeente wegens gederfde inkomsten als gevolg van de oneerlijke concurrentie.
Ruim drie miljoen euro tot aan begin 2023 en nadien nog eens een half miljoen per jaar. En daar bovenop nog eens de wettelijke rente. De claims zijn vooralsnog afgewezen door de gemeente, zo zegt Wijnhoven. De gemeente wil geen uitlatingen doen over deze zaak.

Sporthal moet meer huur betalen

Heumen past nu de overeenkomst met de exploitant van de sporthal aan. De exploitant moet meer huur gaan betalen. De vergoeding van de gemeente aan de sportexploitant mag voortaan uitsluitend bestemd worden voor maatschappelijke activiteiten in het sportcentrum.
Om dat goed te controleren moet sportcentrum Malden in de boekhouding een scheiding aanbrengen tussen de maatschappelijke en de commerciële activiteiten. De gemeente moet jaarlijks inzage krijgen in dat maatschappelijke deel van de boekhouding om te controleren of het gemeentegeld uitsluitend naar maatschappelijke activiteiten gaat.

'Eerst zien, dan geloven'

Rob Wijnhoven moet het eerst maar eens zien, voordat hij het gelooft. “De afgelopen maand heb ik nog steeds geen verandering gezien in de abonnementen die sporthal Malden aanbiedt. Als je binnenloopt in dat sportpaleis van vijftien miljoen euro ziet het er al heel anders uit dan bij mijn veertig jaar oude centrum dat twee miljoen euro heeft gekost. Eigenlijk moet je sportzaken van algemeen belang zoals zwemmen, niet mixen met commerciële activiteiten zoals fitness. Dan begeef je je altijd op glad ijs.”