Rivierengebied

Defensie mag Tielse ex-motorclubleden functies weigeren

De rechtbank in Utrecht.
De rechtbank in Utrecht. © RTV Utrecht
TIEL - Twee Tielse broers die bepaalde functies bij Defensie niet meer krijgen omdat ze ex-motorclubleden zijn, hebben bot gevangen bij de bestuursrechter. Defensie weigert de twee op vertrouwensfuncties in de krijgsmacht, waarop de broers naar de bestuursrechter stapten, in Utrecht.
Beide broers waren sinds 2010 lid van Satudarah, een motorclub die in 2018 door de rechter verboden is verklaard wegens criminele activiteiten en gevaar voor de openbare orde. Ook bekende motorclubs als Hells Angels en No Surrender zijn om gelijkluidende redenen verboden verklaard.
Het tweetal is al meer dan twintig jaar militair en heeft deelgenomen aan veel buitenlandse missies. Volgens de broers was er geen sprake van een veiligheidsrisico, zijn zij niet in aanraking gekomen met criminele leden en gingen de contacten binnen de club alleen over alles wat met motorrijden te maken heeft.

President chapter Nijmegen

Een van de twee broers was 'president' van de afdeling ('chapter') Nijmegen van Satudarah. De ander had ook een bestuursfunctie en bewaakte onder meer de orde tijdens clubavonden en feesten. In 2019, een jaar na de verbodsverklaring, trok Defensie de zogeheten verklaring van geen bezwaar (VGB) voor het vervullen van een vertrouwensfunctie van beiden in. In de jaren daarvoor, zeggen zij, zijn zij moeiteloos door reguliere screenings gekomen en was hun lidmaatschap van Satudarah bekend.
De bestuursrechter vindt dat Defensie mag twijfelen aan de geschiktheid van de broers voor een vertrouwensfunctie, gezien hun - nog voortdurende - banden met oud-leden van Satudarah. De twee hebben geen afstand genomen van de verboden verklaarde club, constateert de rechter, en veel van de oud-leden zijn door de strafrechter veroordeeld. De eerder aan de broers verleende VGB's stammen uit de tijd voor de verbodsverklaring.