Noord-Veluwe

Deze knappe boer is nu ook kalendermodel

Martijn van den Bosch voor De Boeren Kalender 2023
Martijn van den Bosch voor De Boeren Kalender 2023 © Rick de Visser / eigen foto
DOORNSPIJK - “Als ik mij opgeef voor die kalender kom ik er sowieso op", grapte boer Martijn van den Bosch (24) afgelopen oktober tegen zijn vrienden. Het eindresultaat? Hij staat nu op een pikante foto zonder shirt in de zesde editie van De Boeren Kalender. “Precies zoals mijn moeder zei dat ik het niet moest doen.”
Een modellencarrière? Dat was geen ambitie van de jonge boer uit Doornspijk. Maar na een geslaagde motivatievideo bij de paarden en kalveren werd de jonge Gelderlander uitgenodigd voor een fotoshoot. Al snel verloor hij zijn witte hemdje en eindigde hij met alleen wat stro in zijn handen voor de camera. “Verder geen kleding aan, geen enkel probleem!”, zegt hij met een lach.
Mijn moeder zei nog zo: ‘Ga niet op de foto met alléén een cowboyhoed!’
Martijn van den Bosch
Zijn eerste keer voor de camera was even wennen, maar het team hielp hem snel over zijn ongemakkelijkheid heen. “Ze zeiden zelfs dat ik eigenlijk model moet worden in plaats van boer." Of Martijn echt op een carrièreswitch zit te wachten, weet hij nog niet. "Als mensen of bedrijven mij willen benaderen voor een leuke opdracht, mogen ze altijd bellen. Maar zelf neem ik geen initiatief."
Martijn is gek op het boerenleven en deelt graag zijn passie met anderen. “Ik heb nu weleens het idee dat de meningen iets te ver uit elkaar komen te liggen. Het is belangrijk dat boeren in gesprek blijven met burgers en de politiek", zegt hij. "Op die manier krijg je verschillende perspectieven en kunnen boeren ook leren, want wij doen ook niet altijd alles perfect."
Het kalendermodel ziet kansen in nevenactiviteiten op boerderijen. “Zo hebben wij een hondenopvang, maar je kan ook een zuivelwinkel of kinderboerderij starten.” Volgens hem trekt dit stadsmensen naar de boerderij. “Nu heb ik namelijk het idee dat mensen soms dingen roepen over het boerenleven, zonder er ooit geweest te zijn.”
Die foto’s halen de keet wel
Kalendermodel Martijn
Het idee om op de foto te gaan, ontstond bij zijn vrienden. “Ze zijn ontzettend trots en kunnen hun geluk niet op. Mijn moeder schaamde zich eerst wel een beetje over de manier waarop ik op de foto’s sta, maar achteraf is ook zij trots.” Het is de vraag of zijn vrienden liever zijn kalender kopen of die met knappe boerinnen. Martijn: “Al gok ik dat de foto’s van mij de keet wel halen!” De Boeren Kalender wordt vrijdag gepresenteerd in Raalte.