Rijk van Nijmegen

Noodopvang in Nijmegen mogelijk langer open

De opbouw van de crisisnoodopvang op de Winkelsteeg in maart 2023
De opbouw van de crisisnoodopvang op de Winkelsteeg in maart 2023 © ANP
NIJMEGEN - De crisisnoodopvang op de Winkelsteeg in Nijmegen blijft mogelijk langer open. Tot uiterlijk 1 maart 2024, langer kan de gemeente niet wachten vanwege de woningen die daar dringend nodig zijn.
Half april kwamen er ruim 1100 tijdelijke opvangplekken op sportpark Winkelsteeg om verlichting te bieden aan de noodsituatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De afspraak was dat de opvang tot 1 november zou openblijven. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt die periode met vier manaden verlengd. Daarna wil de gemeente aan de slag met de voorbereiding voor huizenbouw. “Archeologen moeten ook nog een kans krijgen om onderzoek te doen in het gebied”, zo liet burgemeester Bruls onlangs weten.

Noodkreet COA

Maar op 14 september vroeg het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan Nijmegen of de noodopvang ook na 1 november nog open mag blijven. Voor zes maanden, “om daarmee de nog steeds oplopende druk op de asielketen en vooral de centrale ontvangstlocaties in Ter Apel en Budel te ontlasten. Het voorkomt ook het onnodig vaak verhuizen van asielzoekers en dan in het bijzonder de kwetsbaren onder deze groep, zoals de gezinnen met kinderen en alleengaande vrouwen”, zo lichtte het COA de noodkreet toe.
Het gemeentebestuur erkent dat de nood in de crisisopvang zo hoog is dat het wegvallen van de Winkelsteeg onmiddellijk tot een nieuwe crisissituatie zou leiden. “Bewoners verhuizen dan - voor sommigen opnieuw - naar een crisisnoodopvanglocatie elders in het land."

Zes maanden langer open stap te ver

Maar zes maanden verlenging is dus een stap te ver voor Nijmegen. Eigenlijk zou het ‘noodzakelijk archeologisch onderzoek’ al in december starten. Het college zegt nu: “Enig uitstel is mogelijk, maar het haalt de ruimte uit de planning, waardoor deze risicovoller wordt.” Verlengen met vier maanden vindt het gemeentebestuur nog net aanvaardbaar. “Anders is er vertraging bij de woningbouw”, zei burgemeester Hubert Bruls onlangs, “en daar zijn ook asielzoekers uiteindelijk niet bij gebaat.”
Nijmegen wil wel dat de kosten voor eventueel onderwijs aan de kinderen bij de noodopvang door het COA gedekt worden. En het stadsbestuur stelt voor om de honderd statushouders die onder vluchtelingen zitten aan ‘Nijmegen te koppelen’. Want in Nijmegen is er een forse achterstand bij het huisvesten van statushouders en die achterstand kan nu ingelopen worden omdat het project NDW21 bijna klaar is. Zodoende is tijdig duidelijk wie gehuisvest moet worden en dat helpt de woningcorporaties bij plaatsing.

Gevoelens van onveiligheid

Omwonenden van de Winkelsteeg zijn tijdens een bewonersavond al ingelicht over de mogelijke verlenging. Volgens de gemeente heerste daar een prettige sfeer. Maar volgens een aantal bewoners was de sfeer in de aangrenzende wijk (de Edelstenenbuurt) toch veranderd door de opvang. Ouderen en jonge vrouwen voelen zich minder veilig rond de locatie.
“Ook is sprake geweest van een aantal incidenten en intimidatie. Er wordt heel weinig gemeld bij het daarvoor bestaande telefoonnummer, maar dat betekent niet dat de beleving soms anders is”, aldus het college. De gemeente wil handhaving en toezicht weer opschroeven.