Noord-Veluwe

Rwandese ex-legerofficier opgepakt in Ermelo wegens volkerenmoord

Resten van slachtoffers van de volkerenmoord op Tutsi's in 1994
Resten van slachtoffers van de volkerenmoord op Tutsi's in 1994 © AFP
ERMELO - Een 67-jarige Rwandese man is dinsdag in Ermelo aangehouden op verdenking van volkerenmoord in zijn vaderland. Dat meldt het OM.
De man, een voormalig legerofficier, woont sinds 1998 in Nederland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de volkerenmoord van Hutu's op Tutsi's in het Afrikaanse land in 1994.

Zwaarste misdrijf

Tegen de verdachte liep sinds 2012 een uitleveringsverzoek van Rwanda vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij genocide, het zwaarste misdrijf dat het internationale recht kent.
Hij had inmiddels de Nederlandse nationaliteit gekregen, wat een uitlevering naar Rwanda in de weg stond. Vorig jaar trok de Raad van State zijn Nederlanderschap onherroepelijk in. Toen werd de man opgepakt in de uitleveringszaak.
In juni van dit jaar verklaarde de Hoge Raad zijn uitlevering echter ontoelaatbaar, omdat volgens de rechter het risico bestaat dat de verdachte in Rwanda geen eerlijk proces zal krijgen. De man kwam toen vrij.
Vervolgens is een nieuw onderzoek tegen de man geopend, onder meer in Rwanda. Daaruit blijkt dat de man vermoedelijk betrokken is bij volkerenmoord in de gemeente Mugina in Rwanda in april 1994.

Levend verbrand

Na een conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s, twee etnische bevolkingsgroepen in Rwanda, werden in een paar maanden tijd bijna 800.000 mensen vermoord, voornamelijk Tutsi’s. Duizenden van hen zijn omgebracht bij een aanval op een parochie in Mugina.
Na deze aanval werden tientallen vrouwen en kinderen opgejaagd richting een huis, waarin zij levend zijn verbrand. De voormalig legerofficier die dinsdag is opgepakt, wordt specifiek verdacht van betrokkenheid bij het in brand steken van dit huis.
De verdachte zal vrijdag bij de rechter-commissaris verschijnen. Die bepaalt dan of hij langer vast moet zitten.