Rivierengebied

Broers raakten alles kwijt bij aanslag, maar hebben nu nieuw huis

De broers zijn blij dat ze na al die ellende een nieuw huis hebben
De broers zijn blij dat ze na al die ellende een nieuw huis hebben © Omroep Gelderland/Bart Meesters
HEDEL - Drie jaar lang moesten Jan-Willem en Henri Seepers wachten op een nieuw huis. De woning van de broers brandde in 2020 volledig af door een aanslag in de afpersingzaak rondom fruithandel De Groot in Hedel. Een volledige schadevergoeding hebben de twee nog niet.
Henri en zijn broer hebben allebei bij De Groot gewerkt. Drie jaar geleden raakten de toen al oud-medewerkers alles kwijt. Door een fout van het Openbaar Ministerie (OM) kregen criminelen een lijst in handen waarop onder meer de namen van de broers stonden. Ze werden slachtoffer in een afpersingzaak waarbij de fruithandel onder druk werd gezet met een reeks aanslagen om met miljoenen over de brug te komen.

Ternauwernood ontsnapt

Ook de woning van de broers werd het doelwit. Ze woonden samen in hun ouderlijk huis toen er op 25 november 2020 's nachts brand uitbrak. Ze konden ternauwernood ontsnappen door uit een raam te springen. De woning brandde volledig af. Sindsdien leefden ze in een noodwoning in de achtertuin.
Een groot deel van de slachtoffers verenigde zich in een stichting om het OM aansprakelijk te stellen. Ook Jan-Willem en Henri kregen hierdoor een klein bedrag. Hun schade en trauma is alleen veel omvangrijker. Daarom zijn de broers nog steeds in gesprek met het Landelijk Parket.

'Daar word ik emotioneel van'

Nog steeds heeft Henri zowel lichamelijk als geestelijk last van de aanslag. Daarom stapte hij onlangs opnieuw naar een psycholoog. Henri heeft last van woede-uitbarstingen en van herbelevingen van de brand.
Ook met Jan-Willem gaat het sinds begin dit jaar weer slechter, mede door de recente hausse aan aanslagen op woningen door het hele land. Die grijpen hun aan, ook al hebben ze niets met de zaak De Groot te maken.
Het enige boxershort wat ik nog had, hebben ze van me afgeknipt voor de operatie
Henri
"We waren alles kwijt. Het enige boxershort wat ik nog had, hebben ze van me afgeknipt voor de operatie. Het grootste gedeelte van de kosten hebben we al betaald met onze verzekering, crowdfunding en ons eigen geld. Maar we hopen nog wel op een vergoeding", blikt Henri terug.
Deze week zitten de broers eindelijk in hun nieuwe huis, drie jaar na de aanslag. "Het voelt vreemd. Ik heb het gevoel alsof we nog bij mensen aan het logeren zijn."

'Enorme fout die tot groot leed heeft geleid'

Woordvoerder Hans Slaman van De Groot vindt de vergoedingen een 'mooi gebaar'. "Het gaat om een menselijke fout, maar wel een enorme fout die tot groot leed heeft geleid. Mensen die met kinderen thuis lagen te slapen, zijn willekeurig geraakt door bijvoorbeeld vuurwerkbommen. Er zijn ook mensen geraakt die in het huis van een oud-medewerker wonen.”
Tijdens een gesprek met een vertegenwoordiger van het OM kreeg Henri naar eigen zeggen eerder nog te horen dat hij op zoek was naar een zondebok. "Dat doet wel pijn. Vooral omdat je alles kwijt bent van je ouders en van jezelf."