Noord-Veluwe

Weer brand op verlaten camping: vier chalets verwoest

Van de chalets bleef niet veel over
Van de chalets bleef niet veel over © Luciano de Graaf
VAASSEN - Op een voormalige camping aan de Emsterweg in Vaassen zijn maandagavond vier chalets in vlammen opgegaan. Brandstichting lijkt het meest aannemelijke scenario. Twee weken geleden was er ook al brand op het terrein.
De branden werden rond middernacht gemeld. Op meerdere plekken op het verlaten vakantiepark stonden chalets in lichterlaaie. De brandweer kwam met meerdere blusvoertuigen en waterwagens ter plaatse om te blussen. Maar er was geen redden meer aan; de chalets brandden tot de grond toe af.
Volgens de brandweer is er een kleine hoeveelheid asbest vrijgekomen. De verspreiding ervan heeft zich beperkt tot het terrein van de branden.
Kijk hoe de brandweer het vuur blust:
Weer brand op verlaten camping
Onderzoek moet uitwijzen hoe de branden zijn ontstaan. Maar gezien de afstand tussen de chalets, lijkt er sprake van brandstichting. "We hebben hier een plaats delict. De forensische opsporingsdienst is onderweg", zegt de wijkagent, die het terrein bewaakt.
De vorige keer, op 20 september, stonden er 's nachts een chalet, een bijgebouw en een tent in brand. Ook toen werd uitgegaan van opzet.

Oekraïense vluchtelingen

De gemeente heeft de voormalige camping op het oog voor de opvang van maximaal 200 Oekraïense vluchtelingen, voor hooguit vijf jaar. Dit plan leidde afgelopen zomer tot verontwaardiging onder inwoners van Vaassen. Ze zijn bang dat op termijn asielzoekers op de camping worden gehuisvest.
In april 2022 werd het park door de gemeente gesloten. Het zou niet brandveilig zijn en de voorzieningen voor gas en elektriciteit gebrekkig. De gemeente kwam er niet uit met de beheerder van het park, waardoor de camping vorig jaar werd gesloten.