Arnhem en omstreken

Zorgen over spellenhal: vergunning en apparaten onder de loep

Filiaal van The Game Box in Arnhem
Filiaal van The Game Box in Arnhem © Omroep Gelderland
ARNHEM - In de arcadehal van The Game Box in Arnhem staat een groot aantal verboden automaten. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. De burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, zegt dat de gemeente op korte termijn gaat controleren. "We gaan dit niet gedogen. Als blijkt dat de arcadehal in overtreding is, gaan we handhaven."
In de vergunning van de arcadehal, in handen van Omroep Gelderland, staat dat er geen automaten mogen staan die "prijzen of premies uitkeren". Volgens juristen van de Kansspelautoriteit, de toezichthoudende instantie, betekent dit dat je ook geen punten of tickets mag winnen. Die punten kunnen spelers later omruilen voor prijzen, zoals knuffels of sleutelhangers, maar ook grotere prijzen zoals spelcomputers.
Uit een inventarisatie van Omroep Gelderland blijkt dat bij de overgrote meerderheid van de automaten wél punten te winnen zijn. En dat mag dus niet. Een woordvoerder van de gemeente zegt hierover: "Als de gemeente bij controles apparaten vindt die niet toegestaan zijn, dan mogen die apparaten niet gebruikt worden en handhaven we."

'Geen probleem'

The Game Box zelf is van mening dat het op dit moment voldoet aan de eisen die de gemeente stelt. Er zou alleen per ongeluk een zin zijn weggevallen in de vergunning. Uit die zin zou moeten blijken dat spelers wél punten mogen winnen. Volgens The Game Box is dat een foutje van de gemeente. Daarom hebben ze gevraagd om de vergunning aan te passen.
De gemeente Arnhem laat weten dat als het bedrijf een aanpassing aan de vergunning wil, dat het hele proces voor een vergunning dan opnieuw doorlopen moet worden. Inclusief de mogelijkheid voor Arnhemse inwoners om bezwaar te maken.

Burgemeester tegen komst arcadehal

Het is niet vanzelfsprekend dat het bedrijf die nieuwe vergunning krijgt. Uit interne e-mails die Omroep Gelderland heeft ingezien blijkt dat ambtenaren van de gemeente zorgen hebben over de aanwezigheid van The Game Box in Arnhem.
Een belangrijke adviseur van burgemeester Marcouch schrijft dit voorjaar in een e-mail: "De arcadehal was niet tegen te houden vanuit de burgemeester. Wij blijven op het standpunt dat ook deze spelautomaten verslaving in de hand kunnen werken en vinden het om die reden geen positieve ontwikkeling."
Een medewerker die gaat over het gezondheidsbeleid in de gemeente schrijft: “Vanuit ons beleidsterrein willen we het risico op een gokverslaving bij jongeren zo veel mogelijk beperken. Jeugdigen en jongvolwassen worden gezien als een kwetsbare groep als het gaat om gokverslaving. Het beperken van de beschikbaarheid van kansspelautomaten zou dus een nuttige maatregel kunnen zijn om gokverslaving bij jongeren te voorkomen.”

Niet de eerste keer

Omroep Gelderland schreef eerder al over problemen bij de arcadehallen van The Game Box. Zo bleek uit gesprekken met oud-medewerkers dat minderjarige kinderen ongestoord konden spelen op verslavingsgevoelige kermisautomaten die eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld zijn. Verslavingsexperts zijn bezorgd dat het spelen op deze automaten kan leiden tot gokverslavingen onder jongeren.