Arnhem en omstreken
Stoptober zorgt voor afkickverschijnselen, maar er zijn tips

ARNHEM - De maand oktober staat voor veel mensen ook wel bekend als 'Stoptober'. Tijdens deze maand proberen zo'n 50.000 mensen te stoppen met roken. Dat stoppen is alleen zo makkelijk nog niet. Sommige rokers ervaren de nodige afkickverschijnselen, zoals een flinke gewichtstoename. Voedingswetenschapper Ellen Kampman geeft tips over hoe je hiermee om kunt gaan.
Het stoppen met roken zorgt bij veel mensen voor een gewichtstoename. "Eigenlijk bij iedereen wel", vertelt Kampman. "Hoeveel varieert per persoon, maar over het algemeen gaat het over ongeveer drie kilo."
Deze gewichtstoename heeft een aantal redenen. Ten eerste zorgt nicotine voor een hogere verbranding. "Als je stopt met roken krijg je die nicotine niet meer binnen en verbrand je ook minder calorieën", vertelt Kampman.
Ook is er een groep mensen die extra gaat eten als compensatie. "Je geur en smaak komen namelijk terug door het stoppen met roken. Dus eten wordt lekkerder", aldus Kampman. Een van de afkickverschijnselen die mensen kunnen vertonen, is het hebben van een rusteloos of leeg gevoel. "Dit kan een beetje op een hongergevoel lijken, waardoor mensen sneller gaan eten", verklaart de voedingswetenschapper.
Tandenpoetsen
Gelukkig heeft Kampman ook een aantal tips om deze gewichtstoename tegen te gaan. "Luister naar je lichaam. Heb je écht honger of voel je iets anders", is haar eerste tip.
Ook is het goed in plaats van te eten een glas water te drinken, of afleiding te zoeken. Nog een tip om van de extra calorieën af te komen is extra te gaan sporten. "Nicotine zorgt voor extra verbranding, maar sporten ook", aldus Kampman. Dan heeft ze nog een tip die misschien iets minder voor de hand ligt: "Poets wat vaker je tanden. Hierdoor krijg je ook minder snel zin in eten."
Als laatste geeft Ellen Kampman nog de tip om meer inzicht te krijgen in je eetpatroon. "De meeste mensen hebben helemaal geen inzicht in wat ze eigenlijk eten. Er zijn talloze apps waarmee je dit makkelijk bij kunt houden. Je zult dan merken dat je al snel meer eet dan je door hebt."
Het bijhouden van je eetgedrag zorgt op die manier voor een beter inzicht in je eetpatroon, waardoor het makkelijk wordt om een gewichtstoename te voorkomen.