Rijk van Nijmegen

Deze tweeling traint 8 uur per dag online en is wereldkampioen

Kiara en Naomi Janssen zijn wereldkampioen in het spel Counter Strike GO.
Kiara en Naomi Janssen zijn wereldkampioen in het spel Counter Strike GO. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - E-sport wordt in rap tempo professioneler. Gelderland doet daarbij mee aan de top. Sinds kort zijn er zelfs twee Gelderse wereldkampioenen in het online gamen. De 19-jarige eeneiige tweeling Kiara en Naomi Janssen uit Beuningen werd met het Nederlands team wereldkampioen in het spel Counter Strike GO.
Kiara en Naomi begonnen rond hun negende met gamen. Het spel Counter Strike waar ze nu wereldkampioen mee zijn geworden, spelen ze sinds hun dertiende. Zes jaren van training om wereldkampioen te worden dus.
Counter Strike is een tactisch schietspel wat je in een team van vijf speelt tegen een ander team. Als counterterroristen speel je tegen terroristen. "Je moet gewoon enemies killen in een game en dan win je de ronde", vertelt Kiara.
Een Beuningse tweeling werd wereldkampioen met een populaire e-sport

Steeds meer meisjes gamen op topniveau

Om te winnen is er veel training nodig. "Wel 8 uur per dag", vertelt Naomi. E-sport wordt dan ook al langer als een serieuze tak van sport gezien. Waren het eerst veel jongens die actief waren in de gamewereld, nu zijn het ook steeds meer meisjes. "Ook omdat er meisjes streamen en zo laten zien dat ze spelen", zegt Naomi.

E-sportruimte op Papendal

Zelf is de tweeling inmiddels een inspiratiebron voor veel meisjes en de ontwikkelingsmogelijkheden in de e-sport worden ook steeds beter. Op Papendal, het topsportcentrum van Nederland, is een speciale ruimte ingericht voor e-sporters.
In dit Esports Talent Center Gelderland, dat nu anderhalf jaar draait kunnen goede beginnende e-sporters professionele begeleiding krijgen. "Dat het op Papendal is, zegt natuurlijk ook iet over het niveau. Papendal is daarbij natuurlijk een heel inspirerende topsport omgeving", zegt Donny Stumpel van het centrum.
Maar zoals bij elke topsport moet je al het nodige kunnen om hier op Papendal binnen te komen. "Je moet een soort van auditie doen", lacht Donny.