Rivierengebied

Hulya (34) woont in een lief en leedstraat

Hulya is gangmaker in haar buurt
Hulya is gangmaker in haar buurt © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Begin dit jaar is er in de gemeente Culemborg een pilotproject van start gegaan en is een aantal straten in Culemborg uitgeroepen tot 'lief en leedstraat'. "Het project heeft als doel zorgzaam te zijn voor elkaar", laat Hulya Kalayci weten. De Culemborgse is als gangmaker betrokken bij dit project: "We hebben een geldpotje en bij bijzondere momenten, zoals wanneer er een baby wordt geboren kunnen we een kleine attentie kopen."
Hulya woont in de wijk 'Achter de Poort' in Culemborg West en is sinds begin dit jaar gangmaker in haar buurt: "We zijn met meerdere gangmakers uit deze wijk langs de deuren gegaan om ons voor te stellen en kennis te maken."
Hiermee hoopt Hulya dat mensen haar ook kunnen tippen. "Als iemand weet dat zijn of haar buurman of buurvrouw in het ziekenhuis ligt of als er ergens een baby is geboren, dan zou het fijn zijn als zij mij dit willen doorgeven, zodat ik dan daar langs kan gaan met een kleinigheidje."

Vanzelfsprekend

Het project is een initiatief van stichting ElkWelzijn, een welzijnsorganisatie van Culemborg en omgeving, die zich inzet voor een leefbare samenleving voor alle Culemborgers en wordt bekostigd door de gemeente Culemborg.
Toen Hulya de vraag kreeg om gangmaker te worden, hoefde ze daar niet heel lang over na te denken, want ze vindt het leuk om haar buren te spreken en voor ze klaar te staan. Hulya: "Dat heb ik ook een beetje uit de Turkse cultuur meegenomen, daar is het vanzelfsprekend dat je dit doet en elkaar helpt."
Stichting ElkWelzijn hoopt met dit initiatief de positiviteit in de wijk te vergroten en dat het normaler wordt dat mensen elkaar weten te vinden en er voor elkaar kunnen zijn. Maar het heeft ook een belangrijke signaalfunctie. Wanneer een gangmaker merkt dat het met iemand wat minder goed gaat en iemand aandacht nodig heeft, dan kan daar melding van gemaakt worden bij ELkwelzijn, zodat er tijdig hulp aangeboden kan worden.

Lief en leedstraat

Het idee achter de 'lief en leedstraten' komt oorspronkelijk uit Rotterdam, maar is inmiddels een landelijk initiatief geworden. Nederland telt 2347 straten verdeeld over 43 gemeenten. In Gelderland zijn ze te vinden in de gemeenten Buren, Neder-Betuwe en Culemborg. Stichting ElkWelzijn hoopt in de toekomst het aantal lief en leedstraten in Culemborg verder uit te breiden.
In het programma Angelique gaat Buurtmaken loopt Angelique Krüger mee met Hulya die op bezoek gaat bij de kersverse ouders van Tygo om hun een cadeautje geven.
Kijk hier naar de uitzending:
Uitzending Angelique gaat buurtmaken - Culemborg

Hoe staat het met de leefbaarheid in wijk, dorp en stad? In het nieuwe programma Angelique gaat buurtmaken! bezoekt Angelique Krüger bewonersinitiatieven die bijdragen aan een fijnere woonomgeving.

Wekelijks speelt Angelique met twee buurtbewoners daarnaast de buurtborrelquiz. Want hoe goed ken jij je buurman of -vrouw? Hoe meer vragen goed, hoe voller de borrelplank.

Ook belangrijk voor de leefbaarheid: voorzieningen! Is er in jouw dorp of wijk openbaar vervoer, een pinautomaat of een sportvoorziening? Angelique checkt hoe het ervoor staat. Kijk iedere zondag om 17.15 uur naar een nieuwe aflevering van Angelique gaat buurtmaken! op TV Gelderland.