Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Dit kun je zelf doen bij dierenleed

dieren
dieren © Dierenpolitie
ARNHEM - Extra brokjes voor je hond of kat of een leuk nieuw speeltje: de meeste baasjes zullen blij zijn met hun dieren en ze deze woensdag extra verwennen. Maar het is ook een dag om stil te staan bij dierenleed. Wat kun je zelf doen als je merkt dat dierenwelzijn in het geding is?
Bij het landelijk meldpunt 144, dat onder de politie valt, kun je terecht als dieren in nood zijn. Voor overleg over een dier dat (misschien) hulp nodig heeft, als je je zorgen maakt over het welzijn van dieren of als je denkt dat dieren verwaarloosd of mishandeld worden. Ook kun je op de site van de politie een formulier invullen. Bij 144 kwamen de eerste helft van dit jaar in totaal ruim 104.000 meldingen binnen, iets meer dan 96.000 daarvan werden telefonisch gedaan.

Van noodhulp tot verwaarlozing

Speciaal opgeleide agenten van de dierenpolitie handelen de meldingen af en werken daar indien nodig bij samen met andere organisaties en hulpverleners. Politie en brandweer worden vanzelfsprekend ingezet in noodsituaties waarbij elke seconde telt, zoals het vangen van losgebroken vee of een paard dat door het ijs is gezakt of in de sloot is beland.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) behandelt vooral meldingen over bedrijfsmatig gehouden vee. Zij kijkt ook onaangekondigd naar het welzijn, de huisvesting en vervoer van onder meer runderen, geiten, schapen, varkens en kippen.
Zo constateerde de organisatie een waslijst aan overtredingen bij Bert's Animal Verhuur in Appeltern. Inspecteurs zagen onder meer dieren die niet goed gehuisvest waren en te weinig voeding hadden gekregen. Er loopt nog een rechtszaak tegen eigenaar Bert Roelofs. De NVWA kan ook dieren weghalen, zoals eind september gebeurde bij een Brabantse hondenfokker, die de dieren in "zeer slechte omstandigheden" hield.
De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gaat over de verzorging en huisvesting van gezelschapsdieren en hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren, waarbij volgens de politie sprake is van een "redelijk vermoeden van een strafbaar feit".
De Dierenbescherming buigt zich over meldingen over vermeende verwaarlozing van dieren, waarbij geen sprake is van zo'n vermoeden van een strafbaar feit. Het betreft dan meldingen over dieren waarvoor niet ‘optimaal’ wordt gezorgd, of dieren die in de knel dreigen te rake, bijvoorbeeld door persoonlijke problemen van de eigenaar.

Mogelijk celstraf bij dierenmishandeling

Bij zaken die worden voorgelegd aan een strafrechter kan een werkstraf, een boete van duizenden euro's en zelfs een maandenlange gevangenisstraf worden opgelegd. Bij een voorwaardelijke veroordeling kan de rechter als bijzondere voorwaarde een verbod op het houden van één of meer dieren stellen.
Het aantal rechtszaken over dierenmishandeling- en verwaarlozing in Gelderland is niet bekend. Landelijk gezien valt er evenmin te zeggen hoeveel dieren er jaarlijks worden mishandeld of verwaarloosd en hoe vaak dat tot een strafzaak leidt. Volgens het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren komt dat enerzijds doordat misstanden meest achter gesloten deuren plaatsvinden. "Anderzijds wordt er geen centrale databank bijgehouden, waarin de toezichthouders hun cijfers opslaan."