Rijk van Nijmegen

In een botsauto naar een kerkdienst, hier doen ze dat gewoon

kerkdienst tussen de botsauto's
kerkdienst tussen de botsauto's © Hans de Herdt
NIJMEGEN - De Nijmeegse kermis is vandaag gezegend. Het evenement dat al 750 jaar bestaat heeft daarvoor speciaal een kerkdienst gehouden. En dat moest dan natuurlijk midden op de kermis en tussen de botsauto's.
Je moet er vroeg voor uit je bed, maar dan heb je ook wel wat. Voor de kerkdienst zijn alle botsauto's naar de kant van de baan geduwd. Er zijn stoelen neergezet voor de vijftig kerkgangers die deze tijdelijke kerk wel kunnen waarderen " Natuurlijk is dit leuk. Wanneer krijg ik nou de kans om naar een kerkmis te gaan tussen de botsauto's", zegt een jongere die samen met zijn opa gekomen is.

Niet te stijfjes

Aalmoezenier Bernhard Welzenes geeft al meer dan vijftig jaar kerkdiensten op kermissen. Ook voor hem is dit de eerste keer in Nijmegen. Door zijn jarenlange ervaring weet hij dat de kerkdienst vooral niet te formeel moet zijn. Daarom krijgt hij ondersteuning van een kerkkoor, een draaiorgel en een aparte zanger. Daarnaast improviseert hij veel want hij wil geen saaie dienst: "Nee alsjeblieft niet, er mag ook gewoon gelachen worden. Kijk het gaat natuurlijk om het evangelie maar ik krijg ook veel van de mensen terug, dat inspireert mij en zij vertellen mij dat zij hier ook echt iets aan hebben."

Voor iedereen

Bernhard is katholiek, maar door zijn aanpak komen allerlei mensen naar de dienst. Ook een bezoeker die eigenlijk nooit meer naar een gewone kerk gaat. "Ja, dit is toch anders. De kermis is ook voor iedereen. Hier komen mensen van allerlei religies en groepen. En bij deze kerkdienst heb je het gevoel dat mensen zich toch met elkaar verbonden worden. Dat vind ik mooi."

Zegen voor de week

De kerkdienst wordt afgesloten met een zegening voor de hele kermisweek. Bernhard doet dat met water dat hij over het plein voor de botsautobaan sprenkelt.
Kijk hieronder naar de bijzondere kerkdienst met botsauto's:
Kerkmis op kermis