Rijk van Nijmegen
Nijmegenaren van nu puzzelen leven oude Waalkadebewoners aan elkaar

NIJMEGEN - Honderd kratten vol met gruis uit een oud huis aan de Waalkade leverden door engelengeduld van hedendaagse Nijmegenaren een beeld op van de Waalkadebewoner van vroeger.
Hoe leefden onze voorouders ruim tweehonderd jaar geleden in Nijmegen? Gedurende de maand oktober is dat te zien in het Besiendershuis, tijdens de bijzondere archeologietentoonstelling, Sloebers van de Waalkade. Het is geen goud wat er blinkt in deze bijzondere expositie, maar dagelijkse gebruiksvoorwerpen van gewone mensen.
"Deze tentoonstelling was er eigenlijk nooit gekomen als er geen corona was geweest," zegt Pauline de Weijer van Nederlandse Archeologievereniging afdeling Nijmegen.
Kratten vol gruis van opgraving
Het archeologiedepot in Nijmegen stond vol met meer dan 100 kratten steen en gruis van een nooit uitgezochte archeologische opgraving uit 1996 van een huis aan de Waalkade. De leden van de vrijwillige archeologievereniging hadden tijdens corona niets te doen en daarom vroegen of ze bij hoge uitzondering de kratten met gruis en stenen thuis mochten uitzoeken op waardevolle voorwerpen. En zo geschiedde.
Ik bracht ze telkens een krat met spullen en nam dan de rotzooi weer mee terug om in de container weg te gooien," vertelt Kees Brok, stadsarcheoloog en opgravingsmanager van Nijmegen. "Zo hebben we bijna twee jaar iedereen aan het werk gehouden."
Het was puzzelen geblazen
Aan de keukentafel werden de bruikbare stukjes uitgezocht en weer aan elkaar geplakt door de amateur-archeologen van Nederlandse Archeologievereniging. "Gewoon bij mij op de kamer," zegt Melchior Kremers. "Een paar tafeltjes erbij. Alles erop uitgestald. Dat werkt het beste, ook met daglicht. En dan is het puzzelen geblazen."
"Wat we eigenlijk in die beerput zijn tegengekomen is het doorsnee materiaal wat iedereen iedere dag gebruikt. Borden, kopjes, borstels en stukken kleding," legt Brok uit.
Prachtig beeld
En daarmee ontstond een prachtig beeld hoe de mensen aan de Waalkade geleefd hebben. "Kijk dit is bijvoorbeeld een pijpenkopje," valt amateur archeoloog Wim Weijers hem bij. "Die hebben we bij tientallen gevonden. Dus werd er in die tijd kennelijk zwaar gerookt."
En zo krijgen we door het harde werken van gewone mensen in coronatijd een goed beeld hoe gewone mensen vroeger in Nijmegen leefden.