Noord-Veluwe

KIJK TERUG | Putten herdenkt de razzia van 1944

In Putten wordt maandag de razzia van 1944 herdacht.
In Putten wordt maandag de razzia van 1944 herdacht. © Gemeente Putten
PUTTEN - In Putten werden op 2 oktober 1944 659 mannen weggevoerd door de Duitse bezetter als vergeldingsactie voor een aanslag van een verzetsgroep op officieren van de Wehrmacht. 552 slachtoffers overleefden het niet. Maandagavond vond de 79ste herdenking van deze actie in het dorp plaats.
De herdenking was op de 'herdenkingshof' bij het monument van het 'Vrouwtje van Putten' aan de Dorpsstraat.
Kijk hieronder naar de herdenking:

Wat gebeurde er tijdens de razzia van Putten?

In de nacht van 30 september op 1 oktober beschoten leden van de Puttense verzetsbeweging bij de Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk een auto met officieren van de Wehrmacht. Daarbij kwam een Duitse officier om het leven. Een dag later volgde een wraakactie.

Iedereen die op Puttens grondgebied aanwezig was, werd opgepakt. Vrouwen en kinderen werden opgesloten in de Oude Kerk. De mannen zijn opgesloten in de Openbare Lagere School, die tot 1953 op het Marktplein stond. De bezetter sloot de ruim dertig mannelijke ‘todeskandidaten’ op in een van de ruimtes van de Eierhal.

Op zondagavond 1 oktober 1944 tegen ongeveer 20.00 uur zijn de vrouwen en de kinderen vrijgelaten en werden de 659 mannen vanuit de school overgebracht naar de Oude Kerk, waar ze een zeer onrustige nacht hebben doorgebracht. Ook dominee C.B. Holland verbleef daar die nacht.

Op maandagochtend, na een gebed van ds. Holland en het zingen van twee coupletten van psalm 84, verzen 3 en 4, werden de mannen lopend afgevoerd naar het station van Putten en vervolgens van 2 tot 11 oktober in Kamp Amersfoort opgesloten. Daar zijn nog 58 mannen wegens gezondheidsredenen vrijgelaten. Daarna is het merendeel van de Puttense mannen in concentratiekamp Neuengamme terechtgekomen. Van daaruit werden ze verdeeld over andere (sub)kampen, waaronder Ladelund. Slechts 48 van hen overleefden uiteindelijk de oorlog.