Gelderse Vallei / Rivierengebied

Chaos op partijcongres 50PLUS in Ede, politie grijpt in

Chaos op het 50PLUS-congres in Ede, met Anton van Straten inzet.
Chaos op het 50PLUS-congres in Ede, met Anton van Straten inzet. © X/bewerking Omroep Gelderland
EDE - Het partijcongres van ouderenpartij 50PLUS in congrescentrum De Reehorst in Ede is zaterdagmorgen ontaard in een chaos. De politie moest er tot twee keer toe aan te pas komen om de gemoederen te bedaren. Het congres werd gestopt, zonder dat de partij een lijsttrekker heeft voor de landelijke verkiezingen op 22 november. "Ik weet niet of we wel mee kunnen doen", zegt partijlid Anton van Straten uit Tiel die in de zaal zat.
"Rond 11.15 uur kregen we een melding dat iemand op het congres van deze partij niet welkom was", zegt een politiewoordvoerder. "We hebben die persoon bij de arm genomen en naar buiten begeleid." Van geweld was volgens de woordvoerder geen sprake, "in tegenstelling tot wat op sociale media gesuggereerd wordt."
De persoon die werd verwijderd, was kandidaat-lijsttrekker Gerard van hooft uit het Brabantse Heusden, meldt Omroep Brabant. Volgens het bestuur, onder leiding van oud-Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik, was Van Hooft niet welkom en het sommeerde hem het congres te verlaten. Dat was al na enkele minuten na het begin van het partijcongres.

Tielenaar in de zaal

Anton van Straten uit Tiel, lid voor 50PLUS in Provinciale Staten van Gelderland, zat in de zaal. Hij neemt het voor Van Hooft op. "Gerard had een kort geding aangespannen tegen het bestuur", zegt Van Straten. "De rechter had hem op 2 van de 3 punten in het gelijk gesteld."
De Tielenaar hekelt de 'ondemocratische gang van zaken door het bestuur', en zegt daar zelf ook de dupe van te zijn. Het partijbestuur wilde het Zuid-Hollandse Statenlid Ellen Verkoelen als lijsttrekker. Andere kandidaten zoals Van Hooft kregen geen eerlijke kans om zich te presenteren, zegt Van Straten.
"De kandidatenlijst was geen landelijke afspiegeling van de partij", vindt hij. "Het zijn allemaal mensen rond Van den Herik. Onze eerste Gelderse kandidaat staat op plaats 17." Overigens is deze kandidaat van origine een Zeeuw, Ad Franse woonde tot voor kort in Goes.
Waarom zou ik nu campagne voeren?
Anton van Straten, Provinciale Statenlid in Gelderland
Statenlid voor 50PLUS in Gelderland Van Straten stond niet op de kandidatenlijst, terwijl hij daar wel op rekende. "Gelderland is een grote provincie. Waarom zou ik dan in mijn eigen provincie campagne voeren?"
Een groep tegenstanders van het bestuur, onder wie Van Straten, wilde tijdens het congres een motie indienen om bestuursvoorzitter Van den Herik per direct te ontslaan als voorzitter en hem te royeren als lid. Tot stemming kwam het niet, want toen was de vergadering al voorbij.
Nadat Van Hooft was verwijderd werd het snel daarna namelijk weer onrustig en opnieuw werd de politie opgetrommeld voor iemand die moest vertrekken. "Toen die persoon ons zag, ging die uit zichzelf al naar buiten", zegt de politiewoordvoerder.
Van Straten: "Er is nu officieel geen kandidatenlijst voor de verkiezingen van 22 november vastgesteld. Ik weet, eerlijk gezegd, ook niet of we wel mee kunnen doen."
50PLUS behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 onder leiding van lijsttrekker Liane den Haan één zetel. Den Haan keerde de partij al snel de rug toe en nam haar zetel mee. De meeste peilingen dichten de partij weinig kansen toe om na de verkiezingen in november terug te keren in de Tweede Kamer.