Stedendriehoek

Veel emoties in gesprek over asielzoekers: 'Doe eens normaal!'

Veel emoties in gesprek over asielzoekers: 'Doe eens normaal!'
Veel emoties in gesprek over asielzoekers: 'Doe eens normaal!'
BEEKBERGEN - De onrust in Beekbergen over de komst van tachtig minderjarige asielzoekers kreeg zaterdag een vervolg. Burgemeester Ton Heerts en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gingen in gesprek met omwonenden. De asielzoekers verblijven vanaf maandag in een hotel in het dorp.
In een volgepakt dorpshuis in Beekbergen vertelde Heerts zaterdagmiddag aan de Beekbergenaren waarom er binnen korte tijd is besloten deze groep asielzoekers op te vangen. Achteraf zou er ruimte zijn voor vragen, maar een aantal inwoners kon de boosheid niet bedwingen en probeerde al schreeuwend door de zaal het gesprek met Heerts aan te gaan: "Doe eens normaal!"

Beslissing snel genomen

Volgens de burgervader moest de beslissing over de nieuwe groep asielzoekers snel worden genomen vanwege een nijpend tekort aan opvangplekken bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De inwoners werden daarom slechts een paar dagen voor de komst geïnformeerd.
Voor veel inwoners op de bijeenkomst is overigens niet de nieuwe groep asielzoekers het probleem. Het dorp heeft namelijk al langer te maken met veel overlast. "We hebben vooral veel last van arbeidsmigranten die voor problemen op straat zorgen," zegt iemand in de zaal. "En nu ook nog nieuwe asielzoekers erbij zorgt ervoor dat de emmer overloopt."

Spagaat

Heerts is zich ervan bewust dat er ook al andere asielzoekers en arbeidsmigranten in het dorp wonen, maar benadrukt de spagaat waarin de gemeente zich bevindt. "We hebben de problematiek in een dorp als Beekbergen, maar aan de andere kant willen we deze tachtig minderjarige asielzoekers opvangen omdat het in Ter Apel weer crisis dreigt te worden. Dus ik had al verwacht dat het er vandaag heftig aan toe zou gaan."
Toch veranderen de boze reacties op de bijeenkomst zaterdagmiddag volgens Heerts niets aan de besluitvorming. "Het blijft maximaal zes maanden. Wel haal ik hieruit dat er nog veel praktische afspraken moeten worden gemaakt. Ik heb wel besloten tot extra toezicht in Beekbergen, en ik hoop dat inwoners daaraan ook zien dat ik wel oog heb voor hun bezorgdheid.
Ook het idee dat er volgens inwoners te weinig te doen zou zijn voor de jonge asielzoekers is volgens Heerts onjuist. "De jongeren gaan vanaf komende week naar school." En daaraan voegt het COA toe dat er ook allerlei naschoolse activiteiten worden georganiseerd.