Rijk van Nijmegen

'Wachtlijst transgenderzorg kost levens', grote demonstratie voor Radboudumc

Een groot spandoek bij het Radboudumc
Een groot spandoek bij het Radboudumc © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Voor de ingang van het Nijmeegse Radboudumc wordt de hele dag actiegevoerd tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg. In de loop van de ochtend hadden zich al zo'n 150 betogers verzameld op het Geert Grooteplein Zuid. "Deze wachtlijst kost levens."
De eerste demonstranten verzamelden zich rond 7.00 uur bij het ziekenhuis. Trans Zorg Nu, een groep transgender activisten die de transgenderzorg wil verbeteren, verwacht op het drukste punt op de dag zeker driehonderd mensen en verspreid over de dag zo'n duizend.
Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks is ook bij de actie aanwezig. Zij wil de kwestie bovenop de politieke agenda zetten.
Kijk hier hoe er wordt gedemonstreerd:
Demonstratie voor betere transgenderzorg

1020 dagen wachten op intake

Er wordt zeventien uur lang gedemonstreerd - 1020 minuten, zeggen de actievoerders zelf - omdat mensen regelmatig 1020 dagen moeten wachten voor ze een intakegesprek krijgen over een mogelijk transitietraject.
"En dat is maar één voorbeeld van hoe erg de transzorg momenteel voor transmensen is", benadrukt Mart van Doorn van Trans Zorg Nu. "We willen dat er geen belemmeringen zijn, geen poortwachters en dat de zorg beschikbaar wordt voor mensen zodat zelfbeschikking vooropstaat voor transmensen."

De toegang tot het umc en de Spoedeisende Hulp blijft tijdens de protestactie voor patiënten, bezoekers en medewerkers altijd mogelijk, meldt het ziekenhuis. Niemand zal worden gehinderd of belemmerd. "We hebben van tevoren goede afspraken gemaakt."

Het is al langer bekend dat mensen die transgender zijn vaker nadenken over zelfdoding. Het Nijmeegse Radboudumc is een belangrijke verstrekker van transgenderzorg in Nederland en deelt de zorg over de lange wachtlijsten.
Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.
"We begrijpen dat mensen niet blij zijn met de lange wachtlijsten om toegang te krijgen tot transgenderzorg en met de huidige organisatie van de zorg in Nederland. We werken vanuit de basisprincipes die we in Nederland hanteren: zorgvuldige en veilige zorg leveren. Het ministerie van VWS, verantwoordelijk voor de landelijke richtlijnen, is bezig om stappen hierin te nemen om tot gerichte oplossingen te komen; samen met zorgorganisaties en belangenorganisaties", schrijft het ziekenhuis op de eigen website.

'Zorgen om patiënten en medewerkers'

Het Radboudumc heeft eerder aangeboden om samen met Trans Zorg Nu en andere betrokken partijen om de tafel te gaan. Maar dat is nog niet gebeurd. "Onze voorwaarden voor een gesprek komen niet overeen met die van hen."
Een woordvoerster van het ziekenhuis meldt rond het middaguur dat de actie vooralsnog goed verloopt. "We hebben hele zieke patiënten en medewerkers die heel geconcentreerd hun werk moeten doen, dat was wel onze zorg. Maar we hebben goede afspraken gemaakt en als er iets zou gebeuren dan hebben we goede aanspreekpunten."
Ze geeft verder aan dat de betogers beter naar Den Haag hadden kunnen gaan om daar te protesteren. "We snappen dat ze aandacht willen. Maar dit is iets dat landelijk opgelost moet worden. Het is echt een overheidsaangelegenheid. We weten dat het ministerie van VWS ermee bezig is. Dat doen ze met alle betrokken zorginstellingen en belangenverenigingen, maar het vraagt tijd."