Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

'Een drama voltrekt zich', grote zorgen om blauwtong

Schaap met blauwtong
Schaap met blauwtong © Amanda Algra via NH Nieuws
DEN HAAG - Het aantal boerenbedrijven waar blauwtong opspeelt loopt mogelijk al richting de zeshonderd. Dat heeft demissionair minister Piet Adema van Landbouw vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer driehonderd bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Er voltrekt zich een drama."
Adema schetst een somber scenario voor schapenhouders. Voor de actuele variant van blauwtong bestaat nog geen vaccin. Hoewel daar aan gewerkt wordt, is het maar de vraag of vaccineren op afzienbare termijn lukt. Daarnaast krijgen getroffen schapenhouders geen compensatie voor hun dode dieren.
Eerder legden we in vijf vragen en antwoorden uit hoe blauwtong schapenhouders parten speelt:

'Schapenpopulatie krijgt enorme dreun'

Ook voor de toekomst verwacht Adema problemen. De schapen worden door de ziekte niet gedekt en er komen ook geen nieuwe lammeren. “Die hele schapenpopulatie krijgt een enorme dreun", zegt de demissionair minister.
Blauwtong wordt verspreid door een klein vliegje, de zogeheten knut, en treft vooral schapen. Zieke schapen hebben een blauwe tong, hoge koorts, lopen kreupel en hebben zweren in de bek. De ziekte treft vooral schapen. Ook koeien kunnen die ziekte krijgen, maar de kans op overleven is een stuk groter dan bij schapen.
De minister hoopt dat het snel kouder wordt. Knutten zijn vooral actief bij warmer weer en zodra het kouder wordt dan 10 graden, krimpt de populatie. Boeren kunnen zelf het aantal besmettingen een beetje voorkomen door in stallen de ventilatoren aan te zetten of op tijd de schapen naar binnen te halen. “Maar het is maar heel beperkt, want die diertjes zijn zo klein, die komen overal doorheen”, aldus Adema.

Vijf locaties in Gelderland met blauwtong vastgesteld

In Gelderland zijn op minsten vijf plekken blauwtong vastgesteld, meldde de NVWA eerder deze week. Getroffen schapenhouderijen zitten onder meer in Wapenveld, Doornspijk, Hulshorst en op twee locaties in Putten.
Een van de gedupeerden is schapenfokker Erik van Norel uit Oosterwolde bij Elburg. Bij hem gingen in een week tijd twaalf schapen dood. "De longen waren volgelopen met vocht. Er was geen houden aan”, zei hij tegen Omroep Gelderland.