Achterhoek

Alsnog onderzoek naar woongemeenschap voor asielzoekers in Doetinchem

De plek waar de woongemeenschap gebouwd moet gaan worden
De plek waar de woongemeenschap gebouwd moet gaan worden © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft alsnog ingestemd met een haalbaarheidsonderzoek naar een woongemeenschap voor woningzoekenden en asielzoekers. Vlak voor de zomer werd het onderzoek nog door de gemeenteraad tegengehouden, omdat veel partijen het gevoel hadden niet genoeg te zijn meegenomen in het plan.
In de woongemeenschap, tegenover het politiebureau in Doetinchem, moeten 150 woningzoekenden en 150 asielzoekers samen gaan leven. Het nieuwe woonproject moet er volgens de gemeente voor zorgen dat woningzoekenden sneller geholpen worden en biedt het een mogelijkheid om structureel asielzoekers op te vangen.

Kritisch en sceptisch

Wel blijven veel partijen in de gemeenteraad kritisch en sceptisch op het plan en geven ze hun bedenkpunten mee aan de wethouder. “Wij hebben eerder al onze twijfels geuit”, zegt fractievoorzitter Denny Lieberwerth van GroenLinks. “Of de aantallen niet te groot zijn en of we niet beter kunnen spreiden over de stad. Toch zien we ook de noodzaak en zullen we iets van actie moeten ondernemen.”
Die noodzaak ziet Marcel Zaaijer van Gemeentebelangen ook, maar hij geeft de wethouder ook huiswerk mee. “Hoe wordt de veiligheid van de woningzoekenden en niet in de laatste plaats van de asielzoeker gewaarborgd?”, vraagt Zaaijer zich af.

'Vertel het eerlijke verhaal'

Volgens de Partij voor Lokaal Maatwerk (PvLM) zijn er meer dingen nodig om het project een kans van slagen te geven. “De doorstroming naar een andere woning moet goed geregeld zijn, want anders leidt het tot een negatief draagvlak voor dit project”, zegt Robert Ooms. “Dan krijg je met de kortste keren het verhaal, zij krijgen wel een huis en onze kinderen grijpen steeds mis.”
Daar sluit de PvdA zich bij aan. “Vertel het eerlijke verhaal en haal de angst bij mensen weg dat zij onze huizen gaan afpakken”, zegt fractievoorzitter Maarten op de Weegh.

Aanloop met 'hobbels en bobbels'

Marius Wijers brengt het landelijke standpunt van de VVD nogmaals naar voren: grip krijgen op de instroom van migranten. “Maar we beseffen ook dat we als gemeente een verantwoordelijkheid hebben in het opvangen van asielzoekers”, zegt Wijers.
Wethouder Ingrid Lambregts is blij dat de gemeenteraad nu wel ‘groen licht’ geeft om het haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. “De aanloop hiernaar toe is met hobbels en bobbels gegaan, maar ik vind het fijn dat er nu ook aandachtspunten worden meegegeven waar we rekening mee moeten houden.”
Binnenkort zal er een officiële overeenkomst tussen de gemeente, het COA en de woningcorporatie Sité Woondiensten worden ondertekend, waarna het haalbaarheidsonderzoek zal starten. Gelijktijdig wordt met direct betrokkenen van de nieuwe woongemeenschap een participatieproces doorlopen. De oplevering van de huisvesting is voorzien voor medio 2026.