Rivierengebied

Broers en zus wonen onder één dak: 'We zijn helemaal met elkaar vervlochten'

Broers en zus Blom repeteren: Mischa achter de piano, David met een pop en Sarah aan tafel.
Broers en zus Blom repeteren: Mischa achter de piano, David met een pop en Sarah aan tafel. © Omroep Gelderland
BUREN - Wanneer broers en zussen volwassen zijn, waaieren ze normaal gesproken uit. Heel anders is de situatie van Mischa, Sarah en David Blom. Zij kiezen ervoor samen in één huis te leven: "Met familie heb je een onvoorwaardelijke relatie en daardoor zijn we ook wel aan elkaar gewaagd."
Op een hoeve in Buren woont het drietal met hun moeder en kinderen. "In mijn beleving gaat het goed zo, maar ik kan niet voor mijn familieleden spreken natuurlijk", lacht Sarah. "Misschien zijn ze me wel beu."

'We kunnen wel eens botsen'

Deze zaterdag is de Nationale Broer- en Zusdag. In 2013 werd de dag bedacht door radio-dj Giel Beelen, ter nagedachtenis aan zijn overleden zus.
“Een mooie dag om eens stil te staan”, aldus David. “Voor mij betekenen mijn broer en zus veel. We zijn helemaal met elkaar vervlochten. Met familie heb je een onvoorwaardelijke relatie en daardoor zijn we ook wel aan elkaar gewaagd."
"We kunnen wel eens botsen”, vult Sarah lachend aan. “En omdat we allemaal psychologen zijn, wordt het soms echt psychologische oorlogsvoering, maar breuken zijn altijd snel weer te lijmen."
"Wij leven zo intensief met elkaar samen dat ik gewend ben aan goed contact tussen broers en zussen”, vertelt Mischa. “Maar ik denk wel dat zo’n dag goed is. Als je later terugkijkt op je leven en geen goed contact hebt gehad met je familie, dan is dat toch wat je het meest mist, lijkt me."
Als je later terugkijkt op je leven en geen goed contact hebt gehad met je familie, dan is dat toch wat je het meest mist, lijkt me
Mischa Blom
Maar om nou dag en nacht met je broer en zus opgescheept te zitten? "Ik heb geen keus", grapt Mischa. "Nee, we zijn meer voor elkaar dan alleen broers en zus. We zijn ook vrienden en zakenpartners. Maar het is nou ook weer niet zo dat we dag en nacht samen zijn. Ik ga er ook wel eens in mijn eentje op uit."

Krachten bundelen

Sarah, Mischa en David maken samen met moeder Lydia van den Heuvel theatervoorstellingen waarin hun gezamenlijke expertise, de psyche, centraal staat. Momenteel werken ze aan een stuk over opvoeding, waarmee ze in oktober starten met touren.
"De dingen die wij doen vind ik heel bijzonder”, zegt David. “Mensen zijn soms diepgeraakt door onze optredens en dat kan alleen maar doordat we hier thuis al de koppen bij elkaar hebben gestoken."
"We zouden eigenlijk de hele dag kunnen repeteren, want je bent toch al samen”, vult Sarah aan. "We kunnen hier perfect de krachten bundelen."
Kijk hier hoe Sarah samen met haar broers optreedt:
Sarah treedt op met haar broers

Nader tot elkaar

Dat de broers en zus zoveel gemeen hebben, is eigenlijk gewoon zo gegroeid, stelt het drietal. En dat ze goed samenwerken, daar kijkt moeder Lydia niet van op. "Zelf werkte ik vroeger ook al met mijn broer. Hij begon op zijn twaalfde met toneelvoorstellingen en ik mocht figureren."
Het samenwonen als familie, is voor haar vrij logisch. "Kinderen kunnen tegenwoordig moeilijk een eigen woning vinden en voor ouderen is er nauwelijks plek in tehuizen,” zegt Lydia, “dus ik denk dat in de toekomst wel meer broers en zussen nader tot elkaar komen.”