Stedendriehoek / Achterhoek

Campinggasten moeten weg vanwege komst hippe vakantiehuizen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Omroep Gelderland
WARNSVELD - Het campingseizoen is bijna afgelopen. Maar de vaste gasten van Camping Warnsveld weten niet of ze ooit nog naar hun geliefde plekje terug mogen keren. Stacaravanhouders hebben te horen gekregen dat ze weg moeten. De nieuwe eigenaar, Yoko Village, wil er een luxe vakantiepark gaan bouwen.
Naast kampeerplekken waren er tot voor kort ruim vijftig stacaravans te vinden op het terrein aan de Warkenseweg. "De helft van de vaste gasten is al gevlucht. Sommigen zetten hun chalet te koop vanwege de hoge leeftijd, anderen zoeken een nieuwe locatie", zegt Fred Koebergen, die zelf niet van plan is om te vertrekken.

E-mail

In de zomermaanden verruilt Koebergen zijn woonplaats Zoetermeer graag voor de rust en de ruimte van de Achterhoek. "We komen hier sinds 1998 met een tourcaravan en sinds 2007 hebben we een chalet." In de zomermaanden kan hij er dag en nacht recreëren, na 31 oktober gaat de camping in winterslaap.
Per mail maakte Yoko Village hem en de anderen recent duidelijk dat iedereen hun plek op 31 december schoon moet opleveren. "Terwijl ze nog niet eens officieel eigenaar zijn, heel vreemd. En er is een opzegtermijn van een jaar, dus dat klopt ook niet." Met andere vaste gasten richt hij nu een vereniging op. Ze worden gesteund door de landelijke werkgroep Recreanten Recht.
Heidi Bouhlel, Statenlid voor de SP in Noord-Holland, staat de groep bij. "Alleen als er een concreet en haalbaar plan ligt, kunnen er vergunningen worden afgegeven, pas dan kan een campingeigenaar de huur opzeggen. Eerder niet. Er wordt nu heel veel druk op deze mensen gezet, terwijl het de vraag is of Yoko Village hun plan er überhaupt doorheen krijgt."

140.000 euro

Ronit Aizenberg Kurz laat namens Yoko Village weten dat mensen na 31 december echt niet kunnen blijven. "We hebben de camping gekocht zonder de chalets. Bovendien heeft de huidige eigenaar de recreanten vooraf geïnformeerd dat ze zouden moeten vertrekken bij een overname. Misschien zijn ze niet op de hoogte van hun contract?", vraagt Aizenberg Kurz zich hardop af.
Stacaravans passen niet bij het concept van YokoVillage, vindt ze. Er moeten straks ruim zestig huisjes verrijzen. Het bedrijf wil kavels gaan verkopen, in eerste instantie aan mensen die investeren in Yoko Village Zutphen. De gemiddelde kavelprijs zal naar verwachting 140.000 euro bedragen, schatten de ondernemers op hun website.
Daarna kunnen andere geïnteresseerden grond kopen en daarop een vakantiewoning bouwen. Eigenaren kunnen er zelf vakantie komen vieren of via een app van het park hun huis verhuren.

Yoga, dans en pilates

Daarnaast komt er - net als nu - een campinggedeelte, maar dan met hippe tipitenten en cabins. In juni 2024 moeten de eerste gasten arriveren, blijkt uit een dronevideo van het bedrijf. Binnen drie jaar moet er ook een sportschool, zwembad, yogaruimte, restaurant, wellness en werkruimte te vinden zijn op het recreatieoord.
Het bedrijf heeft nog geen vergunningen aangevraagd. "We zijn officieel nog geen eigenaar, dus dat komt later. Maar een deel kan vergunningsvrij worden gerealiseerd", zegt Aizenberg Kurz, die verwacht dat de overdracht in november plaatsvindt. Eerder dit jaar had ze al wel een informatief gesprek met de gemeente over wat er wel en niet mag op de locatie.

Met pensioen

Camping Warnsveld, die al 62 jaar bestaat, kan volgens de huidige eigenaren niet op deze manier voortbestaan. "Zoals het nu is, is het niet te exploiteren", vertelt de huidige eigenaar. Hij en zijn vrouw willen met pensioen. "Daar zijn we al zo'n acht jaar mee bezig, dus iedereen hier wist ook dat dit er wel een keer aan zat te komen."
Koebergen beaamt dat hij en de andere vaste gasten wisten dat er een verkoop aan zat te komen. "Maar van dit specifieke plan wisten we niks." Hij en de andere vaste gasten gunnen de eigenaren hun pensioen en willen een verkoop niet in de weg staan. "Maar we gaan wel de strijd aan met Yoko Village. Zodat we in ieder geval nog een jaar kunnen blijven."
Bij de lokale politiek spraken ze recent ook hun zorgen uit over het verdwijnen van een betaalbare camping in de regio. "Het is zo jammer dat de enige camping in de gemeente Zutphen gaat verdwijnen en plaats moet maken voor een plan waarvan je op je klompen aan kunt voelen dat dit maar voor een hele beperkte groep betaalbaar is."