Liemers

Leegloop bij sportclubs Duiven: 'Straks kunnen we geen wedstrijden meer spelen'

Steeds minder kinderen zijn lid van een sportvereniging
Steeds minder kinderen zijn lid van een sportvereniging © Pixabay
DUIVEN - Het aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging is in vijf jaar tijd flink afgenomen. De grootste daling is te zien in de gemeente Duiven. Daar daalde het aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging van 58 procent in 2018 naar 39 procent in 2022. Sportverenigingen in Duiven zien deze daling ook in hun aantal aanmeldingen.
Zo ook bij de handbalvereniging HCL. In alle leeftijdsgroepen merkten ze hier de afgelopen jaren een daling in het aantal aanmeldingen, maar ook een stijging in het aantal afmeldingen. "We zitten nu net op het randje, maar als dit zo doorgaat kunnen we straks geen wedstrijden meer spelen", vertelt Maud Nieuwland van de handbalvereniging. "We hebben zeven mensen nodig voor een wedstrijd en zijn nu met acht. Veel meer afmeldingen kunnen we ons dus niet veroorloven", aldus de handbalster.
Bij voetbalclub DVV is de daling in het aantal aanmeldingen geen onbekend gegeven. "De aanmeldingen voor de jeugd zijn inderdaad behoorlijk achteruitgegaan de afgelopen vijf jaar", vertelt Frank Dellemann, voorzitter van de voetbalclub DVV Duiven. "Opvallend genoeg zien we juist bij de senioren een behoorlijk nieuwe aanwas.

Jeugd heeft de keuze

Corona heeft met die daling niet zo veel te maken, verwacht Dellemann. Hij denkt dat deze afname vooral ligt aan het toegenomen aanbod van sporten. "Vroeger ging bijna iedereen naar de voetbalclub, maar tegenwoordig heb je zo veel keuze in sporten dat de jeugd waarschijnlijk ook andere interesses heeft", aldus de voorzitter van de Duivense voetbalclub.
Voorzitter van de Korfbalclub in Duiven, Bart Bosmann, kan zich wel vinden in deze gedachte. "Er is nu zoveel keuze voor kinderen om te sporten, dan kiezen ze misschien niet altijd voor korfbal", zegt hij. Hij ziet bij de vereniging ook dat vooral nieuwe aanmeldingen achterblijven. "We zijn nog redelijk stabiel in het aantal leden, maar dit is wel vooral omdat de leden die we nu hebben ook blijven.

Minder teams

De grote daling in het aantal aanmeldingen zorgt vooralsnog niet voor problemen, maar het is de vraag hoe lang dit nog duurt. "We hebben wel minder teams dan eerst, maar in alle leeftijdsgroepen hebben we nog wel genoeg aanmeldingen om voldoende teams te vormen", aldus Dellemann.
Ook bij de Korfbalvereniging lukt het nog steeds om de teams te vullen. "Op een gegeven moment zal dat lastiger worden, maar voor nu lukt het nog", vertelt Bosmann.