Rivierengebied

Gelderse drummer trapt U2-tour af in Las Vegas

Bram uit Wamel staat dit najaar 24 keer op het podium met U2.
Bram uit Wamel staat dit najaar 24 keer op het podium met U2. © ANP / Bewerking Omroep Gelderland.
WAMEL - De Gelderse drummer Bram van den Berg trapt deze vrijdag letterlijk de nieuwe tour van U2 af. Met zijn voet op de kick van zijn drumstel vervangt hij de drummer van de Ierse rockband dit najaar in hartje Las Vegas. Ook is vandaag de nieuwe single Atomic City verschenen.
‘If your dreams don't scare you, they're not big enough’, zingt zanger Bono in de nieuwe single Atomic City. Dat zal niet opgaan voor de Wamelse drummer Bram van den Berg, in Nederland bekend als drummer van muziekgroep Krezip. Hij trapt vrijdag samen met U2 de nieuwe tour af in de felverlichte gokstad Las Vegas.

Voorproefje

De inmiddels 41-jarige drummer schrijft hierover op Instagram: "Ik ben zeer enthousiast over deze kans om met Bono, The Edge en Adam op het podium te staan in Las Vegas. Het zijn grote schoenen om te vullen, maar Larry en de band steunen me zo, ik kan niet wachten!"
Als voorproefje in aanloop naar de aftrap, vanavond, lanceert de Ierse rockband ook een nieuwe single. Deze draagt de bijnaam van de gokstad in de jaren 40: Atomic City. Het nieuwe nummer wordt vergezeld van een spectaculaire videoclip. Te zien is hoe de band vanaf een felverlicht podium op een vrachtwagentrailer een horde figuranten toespeelt die danst op een stevige drumbeat.

Opvallend verschil

Toch is er een opvallend verschil tussen de clip en de aftrap van de concertreeks. In de videoclip verschijnt U2-Drummer Larry Mullen Jr. ten tonele. De 61-jarige muzikant is aan het herstellen van een rugblessure waardoor hij niet mee kan toeren dit jaar. Toch is hij op beelden die fans tijdens de videoshoot hebben gemaakt wel te zien, meldt NPO Radio 2.
“We hebben dit nummer met zijn vieren opgenomen”, vertelt U2-zanger Bono daarover aan de aanwezigen tussen de opnames door. “Helaas gaat Larry er niet bij zijn tijdens de tour in concerthal The Sphere”, vervolgt de zanger.
In de concerthal zal daarentegen Van den Berg de drumkruk bezetten. Welgeteld 24 keer. Want met de start van de concertreeks, trapt de Wamelse drummer niet alleen zijn tijdelijke loopbaan bij U2 af, maar opent hij ook de nieuwe, sprookjesachtige hal The Sphere. Het moet een ware beleving worden, want de 1,2 miljoen ledlampen tellende ronde bol kan zichzelf omtoveren tot levensecht oog, wereldbol en andere kunstwerken.

Geheim verklapt

Inmiddels heeft de gitarist van de Ierse rockband ook verklapt hoe zij de Nederlandse drummer op het oog zijn gekomen. Tijdens een interview met muziekblad Rolling Stone zei U2-gitarist The Edge dat de Nederlandse dj Martin Garrix de Gelderse drummer aan U2 voorstelde. Garrix is een oude bekende van de band met wie hij twee jaar geleden het nummer We Are The People uitbracht.
"We hebben Bram ontmoet via onze vriend Martin Garrix. We waren erg onder de indruk van zijn spel en de persoon die hij is. Hij is een echte krachtpatser, maar hij is ook gewoon geweldig om mee om te gaan", aldus The Edge.

'Twee vingers in zijn neus'

U2 heet de Gelderlander daarom van harte welkom in de band als tijdelijke drummer. Ze noemen hem een krachtige drummer: a force in his own right, oftewel een kracht op zichzelf. En dat moet hij deze vrijdag gaan bewijzen.
En dat gaat helemaal goedkomen, tenminste, als je het vraagt aan de gitarist van de Nijmeegse band Navarone, Kees Lewiszong. Hij speelt samen met Van den Berg in een Queen tribute band, maar sinds Van den Berg weet dat hij met U2 het podium gaat beklimmen, ligt dat project even stil.
"Het is nogal wat", merkt de gitarist nuchter op. "Bram heeft zichzelf maandenlang opgesloten in zijn kamer om de partijen van U2 te oefenen. Zijn vrienden hebben hem sindsdien nauwelijks gezien." Lewiszong benadrukt dat hij in een 'heel bizarre wereld' is beland. "Je staat middenin de woestijn, U2-fans vliegen heel de wereld over om de show te zien en je staat in een bal vol ledlampen."
Toch heeft de Navarone-gitarist onverminderd vertrouwen in hem: "Bram is een wandelende muziekencyclopedie, hij drumt strak en let zelfs op de kleinste details. Hij kan dit met twee vingers in zijn neus."

'Dit is heel bijzonder'

Ook Van den Bergs oud-muziekdocent aan de Rockacademie in Tilburg, Hans van den Hurk, is razend enthousiast over de inwoner van Wamel. "Hij was een enorm bevlogen student, werkte hard en was fanatiek. Daarbij was hij echt enorm aardig."
De muziekdocent herinnert zich de drummer het jaar dat hij de drummer lesgaf levendig. "Hij was altijd bezig met muziek. Samen met anderen, maar ook alleen. Hij wilde het beste uit zichzelf halen en dat is gelukt."
Toch antwoordt de muziekdocent ontkennend op de vraag of hij zo'n grote doorbraak had verwacht: "Dat je dit meemaakt, of dat überhaupt een Nederlander die rol mag vervullen, dat blijft toch wel heel bijzonder", besluit van den Hurk.