Rijk van Nijmegen

Woontorens als konijn uit hoge hoed in Maldens hoofdpijndossier

Maquette met op de voorgrond de vijf woontorens
Maquette met op de voorgrond de vijf woontorens © Luc Bos Stedenbouwkundige
MALDEN - Er dreigde een flink natuurgebied om zeep geholpen te worden om woningbouw te kunnen realiseren in Malden. Maar nu is alles anders. Flinke woontorens zijn als konijn uit een hoge hoed getoverd om alle kritiek te doen verstommen.
De gemeente Heumen hamert al jaren op de noodzaak van woningbouw. Maar de manier waarop het college van burgemeester en wethouders dat wilde realiseren stuitte op een storm van kritiek en een hoop obstakels. Aanvankelijk moesten de nieuwe huizen verrijzen op de plek van de voetbalvelden van SC Juliana '31. Die club zou daarvoor moeten verhuizen naar een natuurgebied te noorden van de kern van Malden.
Gevolg: omwonenden van het natuurgebied boos, natuurorganisaties boos, voetbalclub boos, dreigende rechtszaken, vertraging op vertraging, oplopende kosten en raadsleden met hoofdpijn die dreigden de plannen te dwarsbomen. Het college stelt nu voor om vijf flinke woontorens langs het Maas-Waalkanaal te bouwen, op de plek waar nu nog een betonfabriek staat. Eentje van twintig verdiepingen zelfs, de rest vijftien.
Plattegrond met het aantal woningen
Plattegrond met het aantal woningen © Luc Bos Stedenbouwkundige
Bij elkaar leveren die vijf torens 373 woningen op. Daarnaast moeten nog eens 241 huizen worden gebouwd. Bij elkaar 614. Dat scheelt waarschijnlijk niet alleen veel vertraging door bijvoorbeeld dreigende rechtszaken, maar ook miljoenen. Vier om precies te zijn. Verhuizing van de voetbalclub naar het natuurgebied zou alles bij elkaar 17 miljoen euro gaan kosten. Verhuizing naar de overkant van het kanaal nog veel meer (22-29 miljoen) en daarbij wilde Juliana helemaal niet naar de overkant van het water. Het nieuwe plan kost 13 miljoen euro.
Dit is het mooiste konijn uit een hoge hoed dat ik ooit gezien heb.
Remon Mocking, omwonende natuurgebied

Waarom nu pas?

Gehoorde vraag is: waarom zijn ze daar niet eerder op gekomen? Volgens wethouder Vincent Arts komt pas nu dit plan omdat eerst de financiële nachtmerries die de twee andere plannen zijn duidelijk moesten worden. Naar de overkant van het kanaal zou veel te duur worden omdat er moest worden gekeken naar de veiligheid van de huidige brug over het water en bij het natuurgebied zou 21 hectare aan vervangende natuur moeten worden aan gekocht en ingericht. "En dan kom je op het idee om eens out-of-the-box te gaan denken."
De omwonenden van het natuurgebied die flink actie hebben gevoerd en de buurt volhingen met spandoeken zijn opgelucht nu het verhuizen van de voetbalvelden van de baan lijkt. Eén van hen is Remon Mocking, die de lichtmasten vrijwel letterlijk in zijn voortuin zou krijgen. "
"Een prachtig plan", zegt hij. "Wij vielen allemaal van onze stoel gisteravond bij de presentatie aan de gemeenteraad. Uiteindelijk hebben we het met zijn allen voor elkaar gekregen. En Vincent Arts kon zo ongeveer bedolven onder de schouderklopjes de zaal verlaten." Wethouder Arts voegt daar lachend aan toe: "Misschien gaan ze nu andere spandoeken ophangen."
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.