Liemers

Geliefde marktkoopman (75) in tranen bij afscheid

De burgemeester en André Jansen op de markt in 's-Heerenberg.
De burgemeester en André Jansen op de markt in 's-Heerenberg. © Regio8
'S-HEERENBERG - Meer dan vijftig jaar lang verkocht André Jansen herenkleding op de door hem geliefde markt in 's-Heerenberg. De 75-jarige marktkoopman nam donderdagochtend met tranen in zijn ogen afscheid van zijn klanten en collega's. “Het geouwehoer ga ik het meeste missen.”
“Ik sta hier al 54 jaar, van het begin af aan”, vertelt Jansen geëmotioneerd aan REGIO8. Het is zijn laatste dag op de ’s-Heerenbergse markt. “Dat doet wel wat. Deze markt betekende voor mij gezellige mensen, fijne mensen. Anders was ik niet 54 jaar lang hier gebleven. Dit is de enige markt die ik nooit heb gewisseld.”

Wederzijdse liefde

De liefde was volledig wederzijds, zowel bij klanten als jarenlange collega's. “Hij gaat ook door een moeilijke periode”, zegt oud-marktkoopman Thonny Theissen, die na jaren op de markt te hebben gestaan inmiddels zijn kraam aan de wilgen heeft gehangen. “Nu stopt hij om wat meer aandacht aan zijn vrouw te besteden. Dat heeft hij verdiend.”
De tekst gaat verder onder deze video.
Geliefde marktkoopman (75) in tranen bij afscheid
Poelier Edwin Kock leerde als negenjarig kind de marktkoopman uit Dinxperlo al kennen. “Toen ging ik met mijn ouders mee naar de markt en stond hij al naast ons in een kraam”, herinnert Jansen zich. “Het is een hartstikke vrolijke man, altijd met goede zin en het belangrijkste: hij was natuurlijk elke keer aanwezig. Het weer kon slecht zijn, wind of zon of sneeuw, dat maakte hem niet uit, hij was er gewoon.”

Cadeau van burgemeester

Ook de burgemeester van Montferland kwam langs om de Dinxperlose kraamhouder te bedanken. Dat deed hij met een cadeautje. “Het is haast onvoorstelbaar dat iemand 54 jaar op de markt heeft gestaan, waaronder deze in 's-Heerenberg. Zijn afscheid is een belangrijk moment”, aldus Harry de Vries, die geen nieuw setje kleren uitzocht in de kraam. “Ik weet niet of het helemaal mijn stijl is, maar dat geeft niet. Ik hoop dat hij nog veel aan de man brengt.”

In tranen

Alle aandacht en afscheidswensen roerden Jansen tot tranen. “Het geouwehoer ga ik het meeste missen”, vertelt hij. “Het was altijd gezellig en ontspannen, ik zie het niet als werk.”
Mensen moeten na zijn afscheid niet raar opkijken als zijn kledingkraam na een tijd tóch opeens weer ergens opduikt. “Ik ben over van alles aan het fantaseren, helemaal loslaten kan ik het nog niet.”
Kijk naar een reportage van REGIO8: