Liemers

In deze Gelderse gemeente sporten steeds minder kinderen

Sportende kinderen, foto ter illustratie.
Sportende kinderen, foto ter illustratie. © Stockfoto PH
DUIVEN - In bijna negen op de tien gemeenten nam het aantal jeugdleden van sportverenigingen tussen 2018 en 2022 af. Toch daalt in één Gelderse gemeente het aantal kinderen dat lid is van een sportclub het hardst van heel Nederland.
Het aantal kinderen in heel Nederland dat lid is van een sportvereniging is in vijf jaar tijd met meer dan 130.000 afgenomen. Gemiddeld daalde dit aantal met 4 procent. Maar in Duiven daalde dit aantal het hardst, met 19 procentpunt.
In 2018 was 58 procent van de 5- tot 18-jarigen Duivenaren lid van een vereniging, vorig jaar was dit gedaald naar nog maar 39 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse sportorganisatie NOC*NSF.

Hogere contributies

Volgens NOC*NSF is de daling van het aantal jeugdleden deels te verklaren doordat kinderen in de coronaperiode en daarna minder zijn gaan sporten. Ook zijn contributies voor bijna alle sporten gestegen dit jaar, blijkt uit de contributiemonitor van het Mulier Instituut, dat zich richt op sportonderzoek voor beleid en samenleving. Dit kan 'het ledental onder druk zetten'.
Bekijk in de onderstaande kaart of in jouw gemeente het aantal kinderen dat lid is van een sportclub is gestegen of gedaald tussen 2018 en 2022: