Arnhem en omstreken

Dit is het mooiste landgoed van Gelderland

Het prachtige landhuis op Landgoed Warnsborn. Nu in gebruik als hotel.
Het prachtige landhuis op Landgoed Warnsborn. Nu in gebruik als hotel. © Marc Loeven
ARNHEM - Landgoed Warnsborn is het mooiste landgoed van Gelderland. En dat zegt niet de eerste de beste. Vertrekkend directeur Peter van den Tweel van Geldersch Landschap en Kasteelen wandelt graag in Warnsborn. Hij laat BuitenGewoon-verslaggever Marc Loeven de meest bijzondere plekjes zien. En er is nog een verrassing.
Het Geldersch Landschap en Kasteelen krijgt een nieuwe directeur. Peter van den Tweel stond de afgelopen veertien jaar aan het hoofd van onze eigen enige Gelderse natuur- en erfgoedorganisatie. Als een directeur na al die bevlogen jaren afscheid neemt, dan wil je iets extra's doen. Daarom staat er nu midden op hat landgoed een picknickbank ter herinnering aan een gedreven directeur.
Maar er is nog meer te onthullen merkte BuitenGewoon verslaggever Marc Loeven tijdens een wandeling met de vertrekkende directeur op zijn geliefde landgoed Warnsborn.
De app voor de audiotour is gedownload en het bos wordt als eerste betreden. Volgens vertrekkend directeur Van den Tweel is natuurbeheer noodzakelijk om de landgoederen in goede staat te houden. Geen wonder dat er af en toe houtkap nodig is op de landgoederen van het Geldersch Landschap en Kasteelen. De tijd van allemaal rechte dennetjes is echt voorbij, vindt de directeur. Want een bos is pas gezond als het zo divers mogelijk is. Toch ondervindt hij daarbij vaak tegenstand.
Bijzonder aan landgoed Warnsborn zijn de vele vijvers en sprengen die dwars over het landgoed stromen. IJsvogel en ringslang gedijen hier goed. Maar er is nog een dier dat hier leeft, als kers op de taart: de Europese rivierkreeft. Dat is bijzonder, want deze is bijna nergens meer te vinden. Toch groeit zijn aantal hier in Warnsborn groeit ieder jaar. Directeur Peter van den Tweel staat aan de rand van de vijver. En luister: ook is er een audiotour te horen. Daar heeft onze voormalige BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink flink wat werk aan gehad.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.