Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen
Beroepsverbod geëist tegen voormalig directeur van zorgbedrijven

ARNHEM - Een 54-jarige vrouw uit Nijmegen moet, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, zes maanden voorwaardelijk de gevangenis in voor zorgfraude. Ze zou tussen 2015 en 2017 niet de zorg hebben geleverd die afgesproken was, overheidsgeld hebben overgemaakt naar haar persoonlijke rekening en de handtekening van een cliënt vervalst. In totaal zou de Nijmeegse zeventien slachtoffers hebben gemaakt.
De verdachte heeft haar haar deze donderdag in een klein knotje in de nek en draagt een lang, bruin, wollen vest. Ze gaat aan de tafel naast haar advocaat zitten. De inhoudelijke behandeling van haar zaak begint en de rechtbank vraagt hoe het voor haar is, nu het eindelijk zover is. Want de vrouw is 4 november 2019 aangehouden en op 6 november weer vrijgelaten. Sindsdien hangt deze strafzaak boven haar hoofd. De verdachte geeft aan dat ze niet blij is, maar dat het goed is dat het nu gaat gebeuren.
De advocaat legt meteen bij de rechtbank op tafel dat hij vindt dat deze zaak eigenlijk helemaal niet door moet gaan. De verdachte is al door de bestuursrechter veroordeeld in een civiele zaak, aangespannen door de gemeente Nijmegen. Die gemeente gaf de cliënten van de verdachte geld om zorg bij haar in te kopen, het zogeheten persoonsgebonden budget. Om nu die zaak nog een keer over te doen lijkt de advocaat niet zinvol, vooral omdat de verdachte inmiddels failliet is.
'Holleder van de zorg'
De rechtbank vindt dat de zaak donderdag toch behandeld moet worden, want het is aan het OM of er vervolgd moet worden, niet aan de rechtbank. Volgens het OM heeft de politie uitgebreid onderzoek gedaan naar het handelen van de verdachte en is duidelijk dat zij een dominante directeur van zorgbedrijven Rigter BV en R2 in Nijmegen was.
Haar financiën zijn ook onder de loep genomen en wat het OM betreft is de verdachte overduidelijk schuldig aan het misbruiken van overheidsgelden. Er wordt een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist, een werkstraf van 120 uur en een beroepsverbod van twee jaar.
De verdachte heeft een totaal andere mening dan het OM. Ze is ook niet onder de indruk van het politieonderzoek, want dat onderzoek heeft haar als 'de Holleder van de zorg' neergezet en dat is ze absoluut niet, zegt ze. Verdachte heeft alleen mensen willen helpen en was niet uit op persoonlijk gewin.
Ze is inmiddels haar bedrijven kwijt, heeft geen vaste plek meer om te wonen en is ziek geworden van de stress. "Het is afschuwelijk om je hele leven kwijt te raken. Ik heb geen perspectief, geen toekomst meer", zegt ze.