Noord-Veluwe

Raadslid neemt stiekem telefoontje op, COA boos

In Oldebroek klinkt protest tegen de mogelijke komst van asielzoekers.
In Oldebroek klinkt protest tegen de mogelijke komst van asielzoekers. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Een raadslid dat de burgemeester beschuldigt van 'misleiding', het COA dat boos is vanwege een telefoongesprek en een burgemeester die excuses aanbiedt aan het COA: het mogelijke asielzoekerscentrum in Oldebroek blijft de gemoederen flink bezig houden. Donderdagavond staat er een speciaal debat op de agenda van de gemeenteraad van Oldebroek, waarin de mogelijke misleiding door de burgemeester centraal staat.
Het debat van donderdagavond is een zogenaamd 'interpellatiedebat', een debat waarin de lokale partij Christelijk Verbond Oldebroek de burgemeester ter verantwoording roept voor eerdere uitspraken. Tijdens een debat op 29 juni ontstond een discussie tussen burgemeester Tanja Haseloop en fractievoorzitter Tom de Nooijer.
De Nooijer vroeg zich af of er geen haalbaar alternatief is voor het grootschalige AZC waar nu over gesproken wordt. Had het college niet beter gelijk nee kunnen zeggen? "Dat kan", antwoordde Haseloop. "Maar dan betekent dat wel dat het college niet meer aan het stuur zit en geen regie meer kan nemen."
Volgens haar zou Oldebroek dan geen wensen meer op tafel kunnen leggen. "De kans is dan groot dat het COA een aanvraag voor een omgevingsvergunning gaat indienen, die de gemeente gewoon zoals ieder ander initiatief te behandelen heeft."

'College misleidt Oldebroek'

Maar De Nooijer wilde weten hoe het COA daar zelf over dacht, en belde met de algemene informatielijn. Het gesprek met de medewerker nam hij op, en de video daarvan publiceerde hij op de website van de partij en op sociale media, met als begeleidende titel: 'Schokkend: College misleidt Oldebroek in AZC-dossier'.
Tijdens het gesprek stelde hij zich voor als inwoner van Oldebroek, en vroeg hij of het COA afhankelijk is van een positieve houding van de gemeente. De medewerkster aan de andere kant van de lijn bevestigde dat er altijd medewerking van de gemeente nodig is.
Tom de Nooijer.
Tom de Nooijer. © Omroep Gelderland
"En dus heeft de burgemeester ons verkeerde informatie gegeven", concludeert De Nooijer. "Het college heeft steeds beweerd dat het COA ook zonder medewerking van de gemeente een aanvraag in kan dienen, en dat het daarom beter is om maar in gesprek te gaan."
"Bovendien, en dat vind ik ook heel kwalijk, is er daardoor ook geen burgerparticipatie van de grond gekomen", zegt De Nooijer. "De burgemeester heeft geen draagvlak gemeten onder inwoners óf we wel een AZC willen. Als blijkt dat dat op basis van verkeerde informatie is gedaan, dat is het in mijn optiek ten onrechte dat inwoners nu niet betrokken zijn geweest."

'Vertel dat je het gesprek opneemt'

Met het telefoontje en de publicatie daarvan, heeft De Nooijer geen vrienden gemaakt bij het COA. "Wij waren daar echt niet blij mee", zegt woordvoerder Jan Scholten. "Als je zulke informatie wilt hebben als raadslid, maak je dan ook kenbaar als raadslid. En vertel ook van tevoren dat je het gesprek opneemt en wilt publiceren."
"En dat je dan ook de naam van onze medewerker laat horen, is ook echt niet netjes. Onze medewerker stond toch raar te kijken toen ze zichzelf terughoorde in dat filmpje. Ze was er behoorlijk van ontdaan, maar wij hebben haar verzekerd dat haar absoluut geen blaam treft. Zij heeft haar werk goed gedaan."
Burgemeester Haseloop had ook 'met verbazing' gekeken naar de video van CVO. "Dat is echt hoe ik het het beste kan omschrijven. En dan vooral door de werkwijze: je filmt iemand zonder dat die dat weet, en je gooit dat op internet. Daarom heb ik ook gelijk mijn excuses aangeboden aan het COA. Ik ben voorzitter van de raad waar de heer De Nooijer lid van is, dus als voorzitter bied ik dan mijn excuses aan. Dat werd gewaardeerd."
Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek.
Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek. © Gemeente Oldebroek
Ze heeft nog niet met De Nooijer gesproken over de beschuldigingen. "Nee, natuurlijk niet. Hij heeft grote woorden, die hij in de openbaarheid uit. Dan moeten we dit ook in de openbaarheid bespreken. Niet in de media, maar in de raadszaal. Het is een groot goed van onze democratie dat hij mij publiekelijk mag aanvallen, het is nu aan hem om zijn standpunt publiekelijk te onderbouwen."

Boze brief van COA

Bestuurslid Joeri Kapteijns van het COA nam de zaak zo hoog op, dat hij de burgemeester een brief stuurde. Daarin noemt hij de werkwijze van De Nooijer 'niet fraai'. "Ze moeten in de spiegel kijken", vindt De Nooijer over die brief. "Er is hier al maanden onrust, en het COA heeft nog niets van zich laten horen en geen enkele vraag beantwoord. Maar nu sturen ze, vlak voor een raadsvergadering, een brief naar de gemeente waarin ze zichzelf als slachtoffer presenteren. Dat vind ik zwak."
Donderdagavond staat dus de vraag centraal of burgemeester Haseloop gelijk had, toen ze zei dat het COA een aanvraag kan en waarschijnlijk zal doen, zonder dat het college daarbij betrokken is geweest. Wat dat betreft geeft de brief van het COA een extra inzicht: "In uw gemeente is er sprake van een bijzondere situatie", schrijft Kapteijns, "omdat er geen vergunning nodig lijkt te zijn. Dat werpt de vraag op of het COA in dat geval zonder toestemming van de gemeente over zou kunnen gaan op de opvang van asielzoekers."
En ook het college van Elburg schrijft over de situatie: "In dit geval heeft het COA een locatie en is het COA rond met de eigenaar van het pand/ locatie. Het COA kan nu zonder overleg met de gemeente Oldebroek een vergunningsaanvraag indienen. Die aanvraag moet dan net als elke andere vergunningsaanvraag in behandeling genomen worden."

Geen nieuwe ontwikkelingen

Donderdagavond gaan De Nooijer en Haseloop publiekelijk het debat aan over de uitspraken van de burgemeester. "Mocht blijken dat ze gelijk heeft, dan ben ik echt bereid dat toe te geven", zegt De Nooijer daarover. "Het is niet zo dat ik sowieso een motie van afkeuring ga indienen, zonder dat ik haar reactie op mijn vragen gehoord heb. Pas in de tweede termijn zullen we conclusies trekken over het geheel."
Overigens laten zowel het COA als de gemeente Oldebroek weten dat er de afgelopen weken inhoudelijk geen nieuwe stappen zijn gezet rondom de komst van een eventueel AZC. Een officieel verzoek ligt er dan ook nog altijd niet.