Rijk van Nijmegen

Radboud start onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag hoogleraar

De Radboud Universiteit start toch een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag
De Radboud Universiteit start toch een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag © ANP
NIJMEGEN - Er wordt toch een onderzoek gestart naar het grensoverschrijdende gedrag van een hoogleraar psychologie, meldt de Radboud Universiteit in een mail die ze naar studenten en medewerkers stuurde. Een externe partij voert dit onderzoek uit.
De hoogleraar toonde in het verleden grensoverschrijdend gedrag richting een studente. Dat werd duidelijk in een uitzending van het NPO Radio 1- programma Argos, waarin de studente haar verhaal deed. Naar aanleiding van deze uitzending liet de universiteit weten dat er in 2021 inderdaad melding was gemaakt van grensoverschrijdend gedrag van de hoogleraar.
Deze kreeg uiteindelijk een formele waarschuwing, waarbij herhaling van het gedrag reden kon zijn voor zwaardere maatregelen. Omdat de universiteit hierna niet opnieuw signalen heeft ontvangen van grensoverschrijdend gedrag van deze hoogleraar, zag zij destijds geen reden voor een nieuw onderzoek.

Extern onderzoek

Hier komt de universiteit nu dus op terug. "Op basis van meldingen en signalen die wij vanuit de faculteit hebben ontvangen, hebben wij als faculteitsbestuur besloten een extern onderzoek te laten uitvoeren naar de hoogleraar die in 2021 een waarschuwing heeft gekregen voor grensoverschrijdend gedrag en naar de context van zijn gedrag en de ontstane situatie", schrijft de universiteit aan haar studenten.
De ombudsfunctionaris van de universiteit adviseerde op basis van recente informatie een onafhankelijk onderzoek te starten naar de casus van de hoogleraar. "Wij hebben besloten dit advies over te nemen", aldus de universiteit. De hoogleraar en de melders zijn inmiddels over het onderzoek geïnformeerd.

Maatregelen

De universiteit benadrukt dat sociale veiligheid bovenaan de strategische agenda staat, en neemt hiervoor ook de nodige maatregelen. "In juni 2023 is een programma gestart wat met name gericht is op het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Ook zijn alle leidinggevenden binnen de faculteit gevraagd om een e-learning te volgen over sociale veiligheid en de rol van de leidinggevende", meldt de universiteit.
Ten slotte worden er voor studenten en medewerkers van de universiteit bijeenkomsten georganiseerd om te praten en vragen te beantwoorden over sociale veiligheid op de faculteit.
Het onderzoek naar het gedrag van de hoogleraar psychologie is niet het enige dat speelt op de Nijmeegse universiteit. Deze week werd duidelijk dat rector magnificus Han van Krieken eerder vertrekt, nadat hij onder vuur was komen te liggen door berichten over ongewenst gedrag. Van Krieken zou eigenlijk met emeritaat gaan na de aanstaande jubileumviering op 17 oktober, maar dat vertrek komt dus eerder.