Arnhem en omstreken

Dit is de man die rust moet brengen in het provinciehuis

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP / Beeldbewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Henri Lenferink werd woensdag voorgedragen als tijdelijke commissaris van de Koning in onze provincie. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge moet Lenferink de rust terugbrengen in het Gelderse provinciehuis. "Hij heeft een enorme staat van dienst. Hij is één brok degelijkheid en dienstbaarheid."
Lenferink volgt John Berends tijdelijk op. Berends legde zijn werk neer in afwachting van een onderzoek naar beschuldigingen van wangedrag. Zo lang dat onderzoek loopt, neemt Lenferink zijn taken waar. Maar wie is de man die na twintig jaar terugkeert in Gelderland?

'Harde werker, absoluut'

"Het is een harde werker, absoluut. Mijn herinnering: iemand die zijn dossiers goed kent en echt een passie voor besturen heeft", lepelt Bob Roelofs op.
Roelofs is nu wethouder in Arnhem, maar was twintig jaar geleden lid van de gemeenteraad en schreef een boek over de geschiedenis van de Arnhemse politiek: Parels en proefballonnen. Lenferink was destijds wethouder: tien jaar lang. "Hij had echt sleutelprojecten, bijvoorbeeld bij de uitbreiding van het station. Hij heeft echt z'n sporen achtergelaten", weet Roelofs.
Daarna vertrok Lenferink naar Leiden om daar bij een burgemeestersreferendum als winnaar uit de bus te komen. "Grappig is wel dat hij in Arnhem nog tegen zo'n referendum was", reageert Roelofs.
Dat was in 2003, de stap van Lenferink naar Leiden was politiek gezien zijn laatste: hij bleef liefst twintig jaar en is net met pensioen. Een kort pensioen dus. Volgens Binnert Jan Glastra, journalist van het Leidsch Dagblad, is dat kenmerkend voor Lenferink. "Hij kan niet stilzitten, is altijd vlot en benaderbaar."
Glastra denkt dat het Gelderse provinciebestuur zich gelukkig mag prijzen met een ‘bekwaam bestuurder’ als Lenferink, vooral in een uitdagende tijd waarin de gemoederen hoog op kunnen lopen. “Zeker nu is Lenferink een bijzonder goede keus. Hij is altijd scherp, heeft oog voor nuance en weet daarop in te spelen. Zowel voor als achter de schermen”, aldus Glastra.
Ook Roelofs denkt dat demissionair minister De Jonge een goede keus heeft gemaakt. "Daar heb ik alle vertrouwen in. Hij heeft zoveel bestuurlijke ervaring."

'Tot de grootte van de parasols'

Als burgemeester kon Lenferink enorm gedreven zijn in het nastreven van zijn idealen en principes. Toch kon hij daarin ook te ver gaan. Zo herinnert Glastra zich dat de burgermeester zich eens bemoeide met het aangezicht van de horeca. “Hij wist precies hoe de horeca eruit moest zien. Letterlijk. Hij bemoeide zich met de grootte van parasols en de kleuren en het materiaal van terrasstoeltjes. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen.”
Zijn idealisme is soms een valkuil, weet Glastra: “Als het niet ging zoals Lenferink had bedacht, kon hij best een beetje knorrig worden. Niettemin waardeerde iedereen zijn intentie, want die was altijd goed.”
Nu moet Lenferink de rust in het provinciehuis terug zien te brengen, in een provincie waar hij al twintig jaar weg is. Volgens demissionair minister De Jonge is dat een voordeel: "Ik denk dat juist heel gezond is om enige afstand te hebben van de Gelderse politiek. Maar hij heeft een goed gevoel bij de provincie, kent het. Ik denk dat die combinatie heel geschikt is."
Zelf noemt Lenferink de aanstelling als tijdelijk commissaris eervol. "Het is ook een belangrijk en eervol ambt. Als de minister je dan zelf belt, legt dat ook wel wat gewicht in de schaal", zegt hij over zijn keuze voor de functie. Daarnaast benoemt Lenferink zijn waardering voor de provincie Gelderland. "Het is een provincie waar ik altijd heel erg gek op ben geweest. Een prachtige provincie met zo veel mooie landschappen, dat trekt natuurlijk ook."
Maandag wordt Lenferink beëdigd.