Arnhem en omstreken

Agent ontslagen om 'eentje met een bomgordel' in Parijs

De agenten deden hun uitspraken in maart, tijdens een privébezoek aan Parijs.
De agenten deden hun uitspraken in maart, tijdens een privébezoek aan Parijs. © beeldbewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Een agent van de politie Oost-Nederland is ontslagen vanwege grensoverschrijdende uitlatingen. Een andere agent heeft voorwaardelijk ontslag aangezegd gekregen. Uit onderzoek blijkt dat zij kwetsende en discriminerende uitlatingen deden voor de voetbalwedstrijd Frankrijk-Nederland.
De twee behoren tot een groep van zes medewerkers van de politie Oost-Nederland. De groep werd in maart van dit jaar 'buiten functie gesteld' wegens een filmpje dat rondging. Daarin leveren de zes ongepast commentaar terwijl ze rondrijden in Parijs, tijdens een privébezoek aan de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk.

'Minder! Minder!'

"Dit is gewoon een Marokkaanse markt", is er te horen, net als "er staat er eentje met een bomgordel". Ook "wil je meer of minder? Minder! Minder!" komt voorbij. In de auto klinkt bovendien gelach en gevloek en een opmerking over etnisch profileren.
'Wil je meer of minder? Minder! Minder!'
De agent die onvoorwaardelijk ontslagen is, kreeg de straf niet alleen voor het vertoonde gedag in Parijs. Er hangt ook ander plichtsverzuim mee samen, maar wat dat verzuim inhoudt is nog niet bekendgemaakt. De andere agent kreeg voorwaardelijk ontslag en is overgeplaatst naar een ander team. Ook moet hij buiten de politieorganisatie werkzaamheden verrichten op het thema ‘diversiteit en inclusie’.

Schriftelijke berisping

Twee andere medewerkers, die leidinggevende taken hebben binnen hun team, hebben een schriftelijke berisping gekregen voor deze zaak. Ook zij moeten werkzaamheden verrichten op het thema ‘diversiteit en inclusie’. Zij ondernamen geen actie om de ongepaste uitlatingen te stoppen. Ook gaven hun uitlatingen aanleiding voor meer grensoverschrijdende uitspraken.
Twee anderen hebben geen sanctie gehad, omdat zij geen kwetsende uitspraken hebben gedaan. Wel kregen zij een waarschuwing, omdat zij geen actie hebben ondernomen om de grensoverschrijdende uitlatingen te stoppen.