Rijk van Nijmegen

Sandra (26) worstelt met eenzaamheid: 'Gevoel ken ik bijna mijn hele leven'

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Liza Summer/Pexels
NIJMEGEN - Verbaal kan ze zich prima uiten. En toch voelt Sandra (26) uit Nijmegen zich regelmatig eenzaam. "Op de kinderopvang had ik al het idee dat ik anders was", zegt ze in de aanloop naar de Week tegen Eenzaamheid.
De Nijmeegse heeft vooral moeite met het leggen van contact. “Verbaal ben ik vaardig genoeg, maar ik heb moeten groeien in het vinden van ruimte voor speelsheid of grapjes. Ik ben lange tijd nauwelijks in staat geweest me te ontspannen bij andere mensen. Daardoor ontstaat er maar moeilijk een klik."
Die moeite met het leggen van contact ontstaat al op jonge leeftijd. “Het gevoel van eenzaamheid ken ik al bijna mijn hele leven. Zelfs op de kinderopvang had ik het idee dat ik anders was dan anderen. Als kinderen dingen deden die ik niet kon, zorgde dat bij mij voor verwarring."
Het gevoel van eenzaamheid ken ik al bijna mijn hele leven.
Sandra

Gevoel dat ik iets mis

Begin deze maand was Sandra op training in Armenië. ''De mensen waren allemaal aardig, dus ik vond wel aansluiting. Helaas was het programma heel intensief: hiken, discussiëren, spelletjes spelen. Ik trok dat soms niet. Ik moet me dan terugtrekken op mijn kamer en dan begint het gemaal in mijn hoofd. Waarom zijn al die mensen zo anders dan ik? Dat is ook het wrange: zelfs met fantastische mensen om mij heen heb ik nog steeds het gevoel dat ik iets mis.''
De Nijmeegse heeft hulp voor haar mentale problemen. Toch heeft ze ook vaak last van fysieke klachten: "Mijn lichaam voelt dan zwaar. Soms is mijn buik onrustig en gaat mijn keel op slot, waardoor ik geen eetlust meer heb. Af en toe heb ik krampen in mijn lijf. Alles trekt dan samen en dan maak ik me kleiner. Bij intens verdriet kan ik ook last van hoofdpijn of benauwdheid krijgen.”

Jouw mensen

Van 28 september tot en met 4 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. In het kader daarvan worden er verspreid over Gelderland allerlei activiteiten georganiseerd die tot verbinding en contact moeten leiden.
Sandra is gestart met een studie aan de HAN. En hoewel ze nog niet altijd lekker in haar vel zit, is ze wel tevreden met de ontwikkelingen die ze heeft doorgemaakt: “Wanneer ik me vroeger ongemakkelijk voelde in een groep, dan betrok ik dat op mezelf. Nu ben ik erachter dat ik soms best goed kan inschatten wanneer een situatie veilig is. Je moet leren luisteren naar je gevoel en dan bekijken bij wie je jezelf kan zijn. Daarvoor moet je misschien uit je comfortzone, maar geef een beetje van jezelf bloot en kijk hoe mensen reageren. Word je geaccepteerd, dan heb je misschien wel jouw mensen gevonden.”
'Sandra' is een gefingeerde naam. De echte naam is bekend bij de redactie.