Achterhoek

Jelles droom komt uit: eindelijk kan hij in zijn scootmobiel de dijk op

Ben Kruk en Jelle Berends zijn trots op nieuwste looproute in Doesburg
Ben Kruk en Jelle Berends zijn trots op nieuwste looproute in Doesburg © Omroep Gelderland
DOESBURG - Eindelijk kan het nu óók als je slecht ter been bent en met een scootmobiel rijdt, zoals Jelle Berends: genieten op de dijk langs de Oude IJssel in de Doesburgse wijk De Ooij. De aanleg van een slingerpad met hellingbrug halverwege de dijk heeft de toegang tot de dijk makkelijker en de route korter gemaakt voor ouderen en mindervaliden. Deze zaterdag is de officiële opening van de route.
Het was meteen al de droom van Jelle Berends, toen hij in 2010 in Doesburg kwam wonen. "Ik vind het geweldig, dit is zo'n mooi uitzicht over het water. Nu kunnen er nog meer mensen van genieten", zegt Jelle, die in het dagelijks leven ook voorzitter van de Gehandicaptenraad Doesburg is.
Dat het pad met bruggetje er nu ligt is te danken aan Ben en Tanja Kruk. Met hun stichting Doesburgerinitiatief wisten zij in de afgelopen jaren al vier looproutes aan te leggen in Doesburg, allemaal bedoeld voor mensen die slechter ter been zijn.
Ben Kruk legt uit waarom: "Ouderen en mensen met een handicap moeten in beweging. De maatschappij vergrijst snel, in heel Nederland en in Doesburg nog harder." Inmiddels hebben Ben en Tanja Kruk al vier looproutes gerealiseerd. Elke route is nog geen kilometer lang en om de honderd meter ongeveer staat een bankje. "En dat maakt dat ouderen en mensen met een handicap makkelijker de deur uit kunnen", aldus Ben Kruk.

Met droge voeten naar de Oude IJssel

De aanleg van de nieuwe vijfde route, De Ooilink genoemd, kende echter wel een uitdaging, want die route moest dus middenin de dijk omhoog gaan lopen en daarvoor was de medewerking van Waterschap Rijn en IJssel nodig, de beheerder van de dijk. Kruk dacht niet meteen dat het zou lukken maar het tegendeel was waar. Waterschap Rijn en IJssel dacht wel degelijk mee.
Algemeen bestuurslid Daniëlle Robbertsen: "Wij kijken bij het waterschap altijd hoe we dit soort burgerplannen in kunnen passen in onze plannen. Over acht tot tien jaar gaan we deze IJsseldijk aanpakken en veilig maken voor de toekomst. Maar daar wilden we niet op wachten, dus hebben we gezegd, we gaan het nu doen. Het is goed voor de recreatie, goed voor de vitaliteit van mensen. Ook daar wil het waterschap bij helpen."
Jelle Berends rijdt ondertussen in zijn scootmobiel omhoog het slingerpad op. Hij vindt het fantastisch. En met hem weten meer wijkbewoners het pad inmiddels te vinden. Met droge voeten, ook straks in het najaar wanneer het regenwater onder de hellingbrug door kan. Bovenaan gekomen tuurt Jelle ver over de Oude IJssel: "Het was echt een droom en nu is die uitgekomen."