Rivierengebied

Weer geen Sinterklaasintocht in Druten

Foto ter illustratie van 'roetveegpieten in de maak'.
Foto ter illustratie van 'roetveegpieten in de maak'. © ANP
DRUTEN - De Stichting Vrienden van Sinterklaas Druten heeft ook dit jaar geen vergunning aangevraagd voor een Sinterklaasintocht in Druten. Op de website van de stichting is te lezen dat de club alleen nog huisbezoeken doet.
Ook gaan de vrijwilligers op aanvraag op bedrijfsbezoek. Alle andere activiteiten, waaronder de organisatie van de intocht, zijn gestopt. De bezoekjes doet de club op 'traditionele' wijze zo staat er op de website. "Zolang de Stichting Vrienden van Sinterklaas Druten met zijn traditionele zwarte pieten welkom zijn bij de mensen thuis, komen zij met liefde en plezier een feestje bouwen samen met uw kinderen."

Geen vergunning aangevraagd

Er heeft zich voor zover nu bekend, niemand gemeld die het stokje van de organisatie van een intocht wil overnemen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten: "Wij hebben geen vergunningaanvraag gehad voor een Sinterklaasintocht in Druten. We verwachten ook niet dat wij deze nog krijgen, omdat de stichting die dit organiseerde vorig jaar is opgeheven."
Kees Arts, voorzitter van Kernachtig Druten zegt hierover: "Het is jammer dat er dit jaar nog geen nieuw comité is opgestaan die een moderne en grootse intocht organiseert. Maar gelukkig wordt Sinterklaas wel gevierd!" Volgens Arts is er een Sinterklaasactiviteit in het centrum, met roetveegpieten.
Vorig jaar kozen veel gezinnen uit Druten noodgedwongen voor de Sinterklaasintocht in het buurdorp Puiflijk. Mariëlle van Ooijen had daar toen vooraf veel stress van. "Gelukkig ging het allemaal goed, dus nu maak ik me geen zorgen. Het was wel drukker dan normaal, maar dankzij onze vrijwilligers verliep het allemaal prima. We hadden extra snoepzakjes besteld en dat was afdoende. Dit jaar rekenen we op ongeveer hetzelfde aantal kinderen. Maar ik hoop niet dat het veel drukker wordt."

Alleen roetveegpieten in Culemborg

In Culemborg is er dit jaar wel een intocht gepland. Vorig jaar ging het Sinterklaasfeest niet door omdat de organisatie een mix van zowel roetveeg- als zwarte pieten wilde, maar de gemeente dat vanwege veiligheidsrisico's niet zag zitten.
Ton Gommans van het Sinterklaas Comité geeft aan dat het een gezellig feest wordt op zondag 19 november in Culemborg. Met alleen maar roetveegpieten. "Wat we niet willen is dat er tijdens een kinderfeest onenigheid ontstaat. Als je als team besluit om toch een paar zwarte pieten in te zetten, dan krijg je dat wel. Het moet een groot feest zijn en we willen geen protesten van groepen mensen die het ergens toch niet mee eens zijn."

Herkenning

Gommans vertelt dat hij het wel jammer vindt dat het zo moet gaan. "Weet je, in Utrecht is het geen probleem voor vrijwilligers om niet herkend te worden. Dat ligt in kleinere dorpen wel anders. Het is dan juist leuk als een piet grapjes met kinderen kan uithalen zonder herkend te worden. Om die reden zijn er pieten die nu niet meer meedoen."
Het vinden van nieuwe vrijwilligers die wel als roetveegpiet mee willen doen is nog best lastig. "Op dit moment hebben we er nog niet genoeg. Dus nieuwe mensen zijn van harte welkom bij ons. Misschien moeten we contact gaan zoeken met omliggende dorpen en zo elkaar helpen. Dan heb je het probleem van herkenning ook minder."
Alsnog kiezen voor een mix van pieten is uitgesloten. "Als we zeggen: we doen het toch, krijgt het een heel naar vervolg. Dit is gewoon de enige manier om nog een intocht te organiseren."