Rijk van Nijmegen

Louis heeft alle kinderpostzegels die ooit zijn uitgegeven

Louis is kinderpostzegelverzamelaar.
Louis is kinderpostzegelverzamelaar. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Als je een echte kinderpostzegelverzamelaar bent, dan heb je deze week geluk. Kinderen die ze verkopen, komen er namelijk weer mee aan de deur. Louis Duerink uit Beuningen heeft een collectie van bijna honderd jaar aan kinderpostzegels. Ook dit jaar mogen ze niet ontbreken. Zijn inspiratiebron? Ludwig van Beethoven. "Wat is mooier dan iets goeds te doen voor kinderen?"
Op de houten tafel in Louis' woonkamer liggen dikke plakboeken vol met kinderpostzegels uiteengestald. Hij moest er weer eens induiken, maar hij heeft zijn verzameling kinderpostzegels compleet. Louis heeft zelfs de allereerste kinderpostzegels van bijna honderd jaar geleden in zijn albums zitten. Woensdagmiddag ging bij de Beuningse verzamelaar, zoals bij veel Nederlanders, de deurbel en heeft hij zijn verzameling weer uitgebreid.
Woensdag is de 75ste editie van de kinderpostzegelactie begonnen. Zeker 130.000 kinderen in heel Nederland gaan de straat op om onder andere feestkaarten, pleisters, tassen en de door Duerink zo geliefde kinderpostzegels te verkopen voor het goede doel.

Voor kinderen, door kinderen

Louis is een fanatiek postzegelverzamelaar. Hij haalt zijn inspiratie uit een vredeslied van Beethoven: Ode an die Freude. Duerlink: "Alle mensen zijn broeders. Dat is iets wat alle mensen gemeen hebben met elkaar. Ze willen heel graag goed doen voor een ander, en wat is nu mooier dan iets goeds te doen voor kinderen?"
Dat verklaart volgens hem ook het aanhoudende succes van de kinderpostzegels. "Het zijn toch kinderen die langs de deuren komen. Dat is schattig en daar kun je moeilijk nee op zeggen." Woensdagmiddag opent Duerink opgewekt de deur voor twee leerlingen van groep 7/8. Zij tonen hem de folder en vertellen over het goede doel van dit jaar, met het thema Laat ieder kind meedoen. Dit jaar komen de kinderen in actie voor kinderen die thuis zulke grote problemen hebben dat ze vastlopen op school, zoals kinderen die opgroeien in armoede.

Hoe het ooit begon

Het begon allemaal in 1924, toen Nederland in navolging van Zwitserland de goededoelenactie startte. Sindsdien is het vaste prik: in de laatste week van september gaan kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen langs de deuren. Enerzijds bedoeld om zo veel mogelijk te verkopen, anderzijds om ook te leren iets over te hebben voor kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Niet voor niets is het motto van de kinderpostzegelactie 'Voor kinderen, door kinderen'. En hoewel Nederlanders steeds minder brieven versturen, houdt het succes van de postzegelactie aan.

Samenwerking met Lego

Zoals ieder jaar heeft de kinderpostzegelactie een speciaal thema. Dit jaar is dat ‘Laat ieder kind meedoen’. In samenwerking met speelgoedgigant Lego staan er blokken poppetjes op de zegels, die met elkaar spelen. Bij de Stichting Kinderpostzegels merken ze ook dat de actie onverminderd populair is.
"We zijn uiteraard ook meer dingen gaan verkopen, zoals kaarten, maar de postzegels blijven toch het grootste deel van de opbrengst uitmaken. En we merken ook dat mensen met name rond de kerst de zegels gebruiken om wenskaarten te versturen", aldus een woordvoerder. Vorig jaar bracht de actie ruim 9 miljoen euro op.
Kinderpostzegelverzamelaar Louis Duerink.