Gelderse Vallei

Sam zet zich in voor inclusie op de Biblebelt: 'Mijn oma waarschuwde me'

Sam op de regenboogbank in Ede
Sam op de regenboogbank in Ede © Omroep Gelderland
EDE - Hij kwam vier jaar geleden naar Ede en zit daar nu meer dan een jaar in de raad voor D66. Sam Elfvering heeft de gemeente de afgelopen jaren zien veranderen en is blij dat demissionair minister Robbert Dijkgraaf vrijdag in Ede een nieuwe intentieverklaring ondertekende voor de 55 Nederlandse regenboogsteden, waar Ede zich twee jaar terug bij voegde. Toch is er volgens Elfvering nog flink wat werk aan de winkel.
Op zijn vijftiende werd Elfvering al lid van D66. Toen hij vier jaar geleden naar de Biblebelt kwam, was dat niet vanzelfsprekend. "Mijn eigen oma zei zelfs: weet je het zeker? Straks krijg je een baksteen door je ruit. Dat zegt wel iets."
Het was uiteindelijk zijn eigen partij die, samen met twee andere partijen het voorstel indiende om Ede voor te dragen als 55e regenboogstad in Nederland. "En dat heeft echt wel wat opgeleverd", verzekert Elfvering. "Het was vier jaar terug überhaupt een ding dat hier aan een gemeentegebouw een regenboogvlag hing, maar inmiddels hebben we twee keer de Ede Pride georganiseerd, waarbij één keer zelfs met een 25 meter grote regenboogvlag door het centrum is gelopen."
Sam zet zich in voor queer emancipatie

Scheldkanonnade door regenboogvlag

Toch gaat het nog wel eens fout. Zo werd een regenboogbankje in het centrum van Ede twee keer beklad en ondervond Elfvering zelf ook wat een uiting van vrijheid teweeg kan brengen. "Ik had de regenboogvlag thuis opgehangen en was op zolder aan het werk. De hele dag hoorde ik niets anders dan gescheld naar mijn eigen huis. Ik ben zelden bang in mijn eigen omgeving, maar toen had ik wel een beetje schroom om naar buiten te gaan. Het voelt heel raar dat mensen dat doen."
Recent was Elfvering ook bij het Edese festival de Heideweek. Hij zegt dat mensen die daar water dronken, door een scanderend publiek voor homo werden uitgemaakt. "Waarom roep je zoiets? Dat hoort echt niet meer bij deze tijd", aldus Elfvering.
Kijkend naar het meest recente voorbeeld in de Heideweek ziet Elfvering wel iets waarop de afgelopen jaren de grootste winst is behaald. "Zoiets wordt nu wel goed opgepakt door de organisatie. Vroeger was er nauwelijks ophef over, nu is er veel meer aandacht voor en willen organisaties er ook echt iets aan doen."
Waar het in de stad Ede dus steeds beter gaat, ligt de uitdaging voor het raadslid nu vooral in de kleinere dorpen op de Biblebelt. "Neem een dorp als Ederveen. Ik ga daar echt niet met mijn partner heen. Hand in hand lopen zou ik daar echt niet doen. Maar ook in die dorpen wonen mensen uit de queer-community en er om die reden niet voor uitkomen. Dat vind ik echt afschuwelijk."