Gelderse Vallei / Rijk van Nijmegen

Gelderse universiteiten scoren slechter dan een jaar geleden

Studenten aan de Wageningen Universiteit
Studenten aan de Wageningen Universiteit © Omroep Gelderland
NIJMEGEN/WAGENINGEN - De Nijmeegse Radboud Universiteit en de Wageningen Universiteit eindigen dit jaar lager op de wereldwijde ranglijst voor universiteiten. Wageningen was de afgelopen vier jaar de koploper van Nederland, maar moet dit jaar die titel afstaan aan de Technische Universiteit Delft. Ook de Universiteit van Amsterdam scoort dit jaar beter dan de WUR.
De TU Delft behaalt plek 48 van de meer dan 1900 universiteiten die meedoen wereldwijd. Dat is een primeur, want nog niet eerder stond een Nederlandse universiteit in de top 50.
Beide Gelderse universiteiten zijn daarentegen gezakt. De universiteit van Wageningen gaat van plek 59 naar 64. En ook de Radboud Universiteit moet met minder genoegen nemen. Die zakt één plek, naar 140.
De Britse universiteit van Oxford is voor het achtste jaar op rij de best aangeschreven universiteit ter wereld.

1904 universiteiten

De ranglijst van Times Higher Education is een van de belangrijkste internationale lijsten voor het beoordelen van prestaties van universiteiten. Dit jaar streden méér dan 1900 universiteiten over heel de wereld mee voor de eerste plek.
In totaal zijn 1904 verschillende universiteiten in 108 landen en gebieden beoordeeld. De jury kijkt onder meer naar onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale positionering.