Arnhem en omstreken

Brenda brengt reuzenpanda naar China

Brenda in de vrachtwagen met panda Fan Xing.
Brenda in de vrachtwagen met panda Fan Xing. © RTV Utrecht/NOS (beeldbewerking Omroep Gelderland)
RHENEN - Een bijzonder avontuur voor Brenda van Ekeren. De dierenverzorgster uit Maurik reist met een reuzenpanda van Ouwehands Dierenpark naar China. Tijdens het transport moet ze in de gaten houden of het goed gaat met het jonge dier.
De reis begon woensdagochtend. Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, werd naar haar reiskist geleid en vervolgens met een vrachtwagen naar Schiphol gebracht. Op het vliegveld waren voorbereidingen getroffen om de reis naar China zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hele lange reis

Brenda heeft tijdens deze hele operatie een belangrijke taak: "Ik zal Fan Xing begeleiden tijdens het transport en straks ook als we in China aankomen. Dus ik zal het helemaal meemaken en ook kijken of alles goed gaat."
Ze benadrukt dat het een hele lange reis is. Het is dan ook de vraag hoe Fan Xing zich tijdens het transport zal gedragen. "Ze zal misschien niet zoveel eten en wat langer slapen. Daar gaan we wel vanuit, met alle spanningen eromheen. Maar dat is prima, als ze maar gewoon rustig blijft."
Kijk hoe Brenda en Fan Xing aan hun lange reis beginnen:
Fan Xing naar nieuw thuis
De verzorgster zal de panda wel af en toe wat voedsel aanbieden. "Zodat de darmen een beetje op gang blijven, want dat is voor panda's erg belangrijk", legt ze uit. "Dus nemen we bamboe mee onderweg en wat voer zodat we haar ook een beetje kunnen bezighouden."
Dat laatste kan ook met een korte training. "Dat kan bijvoorbeeld zijn dat ik even vraag of ze bij me komt zitten. Dat ze de poten aangeeft bijvoorbeeld. Er zijn kleine dingen die we kunnen vragen in zo'n situatie, maar dat ligt totaal aan haar of ze daar zin in heeft op zo'n moment."
In China gaat Fan Xing hopelijk voor nageslacht zorgen. De ouders van de jonge panda, Wu Wen en Xing Ya, blijven nog een aantal jaren in Ouwehands Dierenpark. Maar op termijn gaan ze terug naar China.