Rijk van Nijmegen

Rector weg na ongewenst gedrag op Radboud Universiteit

Rector magnificus Han van Krieken van de Nijmeegse Radboud Universiteit.
Rector magnificus Han van Krieken van de Nijmeegse Radboud Universiteit. © ANP
NIJMEGEN - Rector magnificus Han van Krieken van de Nijmeegse Radboud Universiteit vertrekt vervroegd bij de universiteit. Dat maakt de universitaire instelling woensdag bekend. Van Krieken, die per direct zijn functie neerlegt, kwam deze week onder vuur te liggen door berichten over ongewenst gedrag.
Het vertrek komt in het jaar dat de Radboud Universiteit honderd jaar bestaat. Van Krieken, die in 2016 begon als rector magnificus in Nijmegen, zou eigenlijk met emeritaat gaan na de aanstaande jubileumviering op 17 oktober, maar dat vertrek komt dus eerder.
"Ik ben me ervan bewust dat de ontstane situatie een feestelijke viering van het 100-jarig bestaan in de weg staat", schrijft Van Krieken op de site van de universiteit.

Excuses

Voor het vermeende ongewenst gedrag maakte de vertrekkende rector magnificus al zijn excuses. Het zou gaan om twee opmerkingen die Van Krieken in januari 2017 maakte tijdens een informeel gesprek.
De Raad van Toezicht van de Radboud Universiteit zegt het 'moedige besluit' te waarderen. "Dit na ruim zeven jaar inzet en toewijding voor de ontwikkeling van de universiteit, waarvoor hij van grote betekenis is geweest. Daarvoor danken wij hem."

Eerste vrouwelijke rector magnificus

De nieuwe rector magnificus, José Sanders, neemt per oktober de functie over. Dit stond al langer op de planning vanwege het emiraat van Van Krieken en werd eind juni bekendgemaakt. Ze werkt sinds 2013 voor Radboud en was al ruim een jaar decaan van de letterenfaculteit.
Sanders wordt de eerste vrouwelijke rector magnificus in de geschiedenis van de Radboud Universiteit. Hierover zei Sanders destijds tegen Vox, het onafhankelijke magazine van de universiteit: "Als rolmodel is het wellicht goed dat de Nijmeegse rector nu ook eens een vrouw is, maar ik hoop vooral dat we naar een tijd toe gaan dat het niet uitmaakt wat het gender, de afkomst of welk ander kenmerk ook is. Het gaat erom wat de rector kan en wil."