Stedendriehoek

Deze nieuwe statiegeldmachine kan iets unieks

Er kunnen heel veel lege blikjes en flesjes in deze automaat.
Er kunnen heel veel lege blikjes en flesjes in deze automaat. © Omroep Gelderland
EERBEEK - In Eerbeek is woensdag de nieuwste statiegeldmachine voor blikjes en PET-flessen onthuld. Het apparaat moet dé oplossing bieden voor vervuilde machines, vieze winkelvloeren en plakkerige handen.
De eerste vernieuwde emballageautomaat staat bij Jumbo Heine in Eerbeek. Burgemeester Alex van Hedel van Brummen, waar het dorp onder valt, nam de nieuwe machine officieel in gebruik samen met de drie generaties Heine.
Het apparaat kan gemakkelijk tot wel honderd blikjes en PET-flessen tegelijk verwerken, in plaats van één voor één. Hierdoor hoef je de verpakkingen niet meer aan te raken. Dit maakt het recyclen een snellere en schonere ervaring.
Het is de bedoeling dat meerdere winkels in Nederland dit gaan oppakken
Christiaan Heine, mede-eigenaar Jumbo Eerbeek
De statiegeldmachine staat buiten, dus klanten hoeven niet eerst naar binnen en iets te kopen om te kunnen recyclen. De uitbetaling van het statiegeld vindt direct plaats via een Tikkie QR-code. Een andere keuze is het welbekende statiegeldbonnetje dat je kan inleveren bij de kassa. De derde optie is om het statiegeld rechtstreeks te doneren aan een goed doel. Dat is de komende periode de Week tegen Eenzaamheid.
Kijk hoe het nieuwe apparaat werkt:
Nieuwe statiegeldmachine

'Dit is een wereldprimeur'

De statiegeldmachine is al veel getest om storingen te voorkomen. "Tijdens de opstartfase in onze winkel zit er een specialist bij van de producent van het apparaat. Diegene gaat alles nauwkeurig monitoren om eventuele foutjes nog te corrigeren", legt mede-winkeleigenaar Christiaan Heine uit.
"Tot nu toe waarderen de klanten het nieuwe apparaat enorm", vervolgt hij. Zo zegt een enthousiaste winkelbezoeker: "Oh heerlijk! Lekker makkelijk, je zit niet meer zo te plakken. Ter ergernis van anderen stond ik hier soms wel een kwartier en nu was ik zo klaar!"