Achterhoek

Aardappelboeren blijven klagen ondanks uitstel oogstdeadline

Bert Sloetjes met een aardappel
Bert Sloetjes met een aardappel © Omroep Gelderland
HALLE - Boeren krijgen van de Tweede Kamer twee weken langer de tijd om hun aardappelen te oogsten. Een voorstel daarover van BBB en SGP is aangenomen. Vanwege strengere milieueisen moeten de aardappelen eigenlijk voor 1 oktober zijn geoogst, maar door een nat voorjaar is het grootste deel nog niet volgroeid.
Dat wat betreft de Tweede Kamer de piepers uiterlijk 15 oktober uit de grond moeten zijn, is volgens boer Bert Sloetjes uit Halle nog steeds niet werkbaar. “Als we twee weken respijt krijgen is dat prachtig, maar het is absoluut niet zo dat we in die twee weken alles kunnen rooien. We rooien eind oktober en begin november ook nog. Ze kunnen het verbieden, maar we gaan gewoon onze eigen gang en een eventuele boete nemen we voor lief.”

Rancune

Sloetjes heeft sterke twijfels of Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, met het voorstel gaat instemmen. “Een collega akkerbouwer vertelde dat Adema, voordat de motie werd aangenomen, tegen hem heeft gezegd dat hij niet van plan is de motie uit te voeren. Ik weet niet wat hij gaat doen. Wel weet ik dat hij rancune heeft naar LTO, omdat ze de stekker uit het landbouwakkoord hebben getrokken. Adema kan niet tegen zijn verlies, dus ik denk dat zijn rancune wel meespeelt in het wel of niet uitvoeren van de motie.”

'Ik ben strijdvaardig'

Of de motie nou wel of niet wordt uitgevoerd, Sloetjes blijft zich sowieso verzetten tegen de verplichting om in oktober te oogsten. “Ik ben strijdvaardig om naar voren te blijven brengen dat je dit soort regels niet kan stellen, het is onuitvoerbaar. De gedachte achter een regel moet zijn dat wij als boeren er ook mee moeten kunnen werken. Wij moeten ons eigen ding kunnen blijven doen en kwalitatief goede aardappelen kunnen blijven leveren.”
Pieter Evenhuis, bestuurslid van LTO Noord, is voorzichtig positief. "Of Adema de motie gaat uitvoeren is een vraag die leeft, maar we denken van wel. We zijn blij dat er beweging komt en dat men in de gaten krijgt dat 1 oktober nergens op slaat, maar we streven ernaar dat er helemaal geen einddatum meer is."
De ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders verwacht niet dat boeren ook daadwerkelijk op 15 oktober alles hebben geoogst. "Boeren hebben al lang aan planning gemaakt, ze gaan en kunnen die niet ineens omgooien."
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.