Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Dode wolvin had waarschijnlijk welpen

Wolf in de Gelderse natuur
Wolf in de Gelderse natuur © Jan Bruil
HARSKAMP - De wolvin die in mei in de omgeving van Harskamp dood werd aangetroffen, is vermoedelijk aangereden. Ze had waarschijnlijk al welpen, die in dat geval de dood van hun moeder zelf niet hebben overleefd wegens gebrek aan moedermelk. Ook op de A12 bij Arnhem is eind augustus een jonge wolf doodgegaan. Dat blijkt uit de nieuwste voortgangsrapportage van BIJ12.
BIJ12 is de organisatie die namens provincies de beleidsuitvoering van het dossier van de wolf verzorgt. In hun nieuwste rapportage kijkt ze naar de activiteit van het roofdier in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023.

Twee doden wolven in Gelderland

Op 30 mei werd de wolvin in de omgeving van Harskamp dood in een waterpartij aangetroffen. Waarschijnlijk is ze door een botsing met een voertuig om het leven gekomen. "Het is niet ongebruikelijk dat een gewond dier op haar laatste kracht water opzoekt om dorst te lessen of verkoeling te zoeken", meldt het rapport. Het wordt niet uitgesloten dat deze wolvin recent welpjes had gekregen. Het is onwaarschijnlijk dat deze jonge wolfjes het hebben overleefd, omdat zij in die fase afhankelijk zijn van moedermelk.
Ook op de A12 bij Arnhem is het eind augustus mis gegaan met een wolf. Het jonge roofdier werd aangereden door een auto en heeft de botsing niet overleefd.
Wolvenexpert Glenn Lelieveld zegt dat deze twee voorbeelden dingen zijn die gebeuren. "Een paar jaar geleden werd er ook een wolvin aangereden op de N224 bij Planken Wambuis. Zij had in de baarmoeder ontwikkelde embryo's."

Zeven roedels op de Veluwe

Ons land telt op dit moment negen wolvenroedels, waarvan zeven op de Veluwe. In totaal zijn er minimaal 39 welpen geboren. Vanuit Gelderland zijn tijdens de onderzochte periode acht meldingen van vermoedelijke wolvenschade bij BIJ12 binnengekomen. Daarvan gaat het bij één melding daadwerkelijk om een wolf, blijkt uit DNA-analyses. Bij drie gevallen is het DNA van een hond. De overige meldingen vallen niet te onderzoeken.
Wanneer een wolf schade aanricht aan schapen, heeft de dierhouder recht op tegemoetkoming. BIJ12 verleent namens de provincies deze tegemoetkoming.
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.