Arnhem en omstreken

'Wij waren het niet', zeggen verdachten na brand in lunchroom

De schade is groot na de brand in lunchroom Rico
De schade is groot na de brand in lunchroom Rico © Persbureau Heitink
ARNHEM - De twee verdachten van brandstichting in Lunchroom Rico in Arnhem ontkennen dat zij er iets mee te maken hebben gehad. De Arnhemmers van 45 en 46 jaar weten niet waarom hun DNA daar is aangetroffen en ook niet waarom ze op camerabeelden zijn herkend, zo verklaarden ze woensdag in de rechtbank. Het Openbaar Ministerie eiste 5 jaar celstraf tegen beide mannen.
De verdachten zouden op 12 april 2022 brand hebben gesticht in Lunchroom Rico aan de Steenstraat. De 46-jarige man zou er op een fiets zijn heen gereden en een jerrycan met vloeistof en een molotovcocktail naar binnen hebben gegooid. De 45-jarige man zou bakstenen naar binnen hebben gegooid. De brand die ontstond was heftig en richtte veel schade aan. Mensen die boven de zaak wonen moesten tijdelijk hun huis uit.
Begin 2023 worden de twee verdachten uit Arnhem aangehouden. Ze worden op camerabeelden herkend en hun DNA wordt op voorwerpen bij de brand aangetroffen. De 46-jarige verdachte wordt door de politie herkend aan zijn opvallende oren, zijn jukbeenderen, opgeschoren kapsel en voorovergebogen houding. De verdachte snapt het niet: "Ik herken me niet". De 45-jarige verdachte wordt herkend door zijn moeder. Ze herkende zijn loopje. "Dat was een foutje van haar", zegt de verdachte tegen de rechtbank, "want ik was gewoon thuis."

Vingerafdrukken en DNA

Over aangetroffen vingerafdrukken van beide verdachten op onder meer een fietssleutel en jerrycan zeggen de mannen dat dat toeval is, want zij waren er immers niet bij. Bovendien hebben ze allebei wel eens iets uitgeleend, er is van beiden wel eens wat gestolen, zoals een fiets. Ze kennen elkaar volgens het Openbaar Ministerie uit het criminele circuit en zijn al eerder samen aangehouden voor inbraak. De 46-jarige verdachte zegt over zijn medeverdachte: "We gingen wel eens met elkaar om, meer niet."
De mannen hebben allebei een lang strafblad. Dat is een van de redenen dat het Openbaar Ministerie vindt dat ze zwaar gestraft moeten worden, maar ook dat ze met hun handelen het leven van mensen in gevaar hebben gebracht wordt ze zwaar aangerekend. Vandaar een eis van 5 jaar cel. De 46-jarige man krijgt er nog een maand bij, want hij zat nog in de proeftijd van een andere veroordeling.